Tunus Genel Isçi Sendikasi 'Küçültülmüs Hükümet' Çagrisini Yineledi

Tunus Genel Isçi Sendikasi (TGIS), Cumhurbaskani Kays Said'e yaptigi "ekonomik, sosyal ve saglik sorunlariyla mücadele edecek ve devletin devamliligini saglayacak küçültülmüs bir hükümet kurulmasi" yönündeki çagrisini yineledi.

TGIS'den yapilan yazili açiklamada, "ülkedeki krizin üstesinden gelmek için uygun ortam saglayacak ve Tunus devletini tüm uluslararasi platformlarda temsil edecek küçültülmüs bir hükümet kurma noktasinda hizli davranilmasi" gerektigi belirtildi.

Devlet organlarinin çogunu etkileyen siyasi krizden ve genel felç durumundan çikmak için istisnai kararlar sürecinin bitis zamani ile sonraki süreç için gerekli eylemlerin parametrelerinin belirlenmesi gerektigi vurgulandi.

Geç kalinmasi durumunun ise "ülkedeki krizi büyütecegi, devleti dagitacagi ve varligini tehdit edecegi" uyarisinda bulunuldu.

Hak ve özgürlüklerin de güvence altina alinmasinin önemine dikkati çekilen açiklamada, 25 Temmuz kararlarinin desteklendigi ve bu kararlarin Tunuslular için "tarihi bir firsat oldugu" ifade edildi.

TGIS Genel Sekreteri Nureddin et-Tabbubi, 4 Agustos'ta yaptigi açiklamada, mümkün olan en kisa sürede belirli görevleri olan küçültülmüs bir hükümet kurulmasi gerektigini ifade etmisti.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler, Said'in bu kararini desteklerken partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin, bu kararlariyla "anayasayi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan, Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA