Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Okullarimizda ögrencilerimize tarama amaçli yapilacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir islem tesis edilmeyecektir. Velilerimizin onam formunda ögrenciden test için numune alinmasina izin vermeleri halinde sadece bogazdan örnek alinarak tarama islemi yapilacaktir' 'Sizlerle günlük olarak paylastigimiz Türkiye haritasi üzerinde illerimizin birinci doz asilanma oranlarini gösteren tablomuzu güncelliyor ve ayni haritayi iki doz asilanma oranlariyla paylasmaya basliyoruz. Pazartesi gününden itibaren iki doz asilanma oranlarini gösteren haritayi paylasacagiz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, okullarda ögrencilere tarama amaçli yapilacak Kovid-19 testlerinde velilerin izni olmadan hiçbir islem tesis edilmeyecegini belirterek, "Velilerimizin onam formunda ögrenciden test için numune alinmasina izin vermeleri halinde sadece bogazdan örnek alinarak tarama islemi yapilacaktir." dedi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, kurulun asi programinin seyri ve okullarla artan hareketliligin salgina etkisini degerlendirmek üzere bir araya geldigini söyledi.

Okullarda yüz yüze egitimin ilk haftasinin yeni kosullara uyumla geçtigini belirten Koca, alinan tedbirler ve olasi olumsuz olaylarin yönetimiyle ilgili hazirliklarin uyum haftasini büyük sorunlarla karsilasmadan yönetmelerinde etkili oldugunu ifade etti.

Koca, okullarin yüz yüze egitimle açik kalmasinin en büyük öncelikleri oldugunu, bunu defalarca dile getirdiklerini, getirmeye de devam edeceklerini söyledi. Bunun temini için planladiklari pilot taramalara iliskin bilgi veren Koca, söyle devam etti:

"Okullarimizda ögrencilerimize tarama amaçli yapilacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir islem tesis edilmeyecektir. Velilerimizin onam formunda ögrenciden test için numune alinmasina izin vermeleri halinde sadece bogazdan örnek alinarak tarama islemi yapilacaktir. En kutsal emanet olan bedenimize kisinin ya da velisinin rizasi disinda hiçbir islem tesis edilmesi mümkün degildir. Konu salgin hastalik bile olsa bu böyledir."

- "Simdi sira asilarimizi tamamlamaya ve ikinci doz asilari olmaya geldi"

Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun bir diger gündem maddesinin ise asi programinin seyri olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Asi programimiz, plana uygun ve basariyla sürmektedir. Birinci doz asilamada yüksek bir oranda ve kisa sürede asilamayla önemli bir kazanim elde ettik. Simdi sira asilarimizi tamamlamaya ve ikinci doz asilari olmaya geldi. Sizlerle günlük olarak paylastigimiz Türkiye haritasi üzerinde illerimizin birinci doz asilanma oranlarini gösteren tablomuzu güncelliyor ve ayni haritayi iki doz asilanma oranlariyla paylasmaya basliyoruz. Pazartesi gününden itibaren iki doz asilanma oranlarini gösteren haritayi paylasacagiz."

- "Salgin toplumsal bagisiklik saglanarak son bulacaktir"

Son günlerde kayiplarin sayisinin yüksek olmasinin asi etkililigiyle iliskilendirildigine sahit olduklarini belirten Koca, vaka ve kayiplar içindeki asisiz oranin çok yüksek oldugunu vurguladi. Koca, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu durum asilar olmasaydi bizi nasil bir felaketin beklediginin göstergesidir. Virüsün kisilere ulasma yollari kisitlandikça erisebildigi kisileri enfekte etmektedir. Topluca bagisiklik kazanmadan bunun önüne geçmek maalesef mümkün degildir. Mevcut vaka ve kayiplarimiz asi olmasaydi çok daha yüksek olabilirdi. Bu durum net sekilde görülebiliyor. Salgin toplumsal bagisiklik saglanarak son bulacaktir. Bunun için asi olmak elzem."

Asinin, ikinci dozdan 14 gün sonra korudugunun akillardan çikarilmamasi gerektigini vurgulayan Koca, toplumsal bagisiklik elde edilene kadar tedbirlere uymak ve maske, mesafe kurallarini temizlikle birlestirerek devam etmek gerektigini kaydetti.

Koca, endise ve karmasa ortamindan çikildigina isaret ederek, "Bunu kalici hale getirmek elimizde. Hep beraber tedbirlere uyacak ve asi olarak toplumsal bagisikligi elde edecegiz." dedi.
Kaynak: AA