(Özel) Kuraklik Alarmi...'Zeytinde Az Su Isteyen Yerli Çesitler Tercih Etmeliyiz'

Yasanan küresel iklim degisiklikleri sebebiyle Kuzey Ege’de kuraklik zeytinlikleri olumsuz etkiliyor. Dr. Mücahit Kivrak, yerli türlerin su ihtiyacinin daha az olduguna isaret ederek, “Yerli çesitlere daha çok önem vermeliyiz" dedi.

(Özel) Kuraklik Alarmi...'Zeytinde Az Su Isteyen Yerli Çesitler Tercih Etmeliyiz'
Küresel isinmanin etkileri bütün dünyada görülmeye devam ederken, Kuzey Ege’de kuraklik zeytinlikleri olumsuz etkiliyor. Sicak rüzgârlar ile kurakligin yaz boyunca etkili oldugunu ifade eden Balikesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Mücahit Kivrak, “Bu sene temmuz ayinda fön rüzgârlari ile beraber sicak hava dalgasi hem Ege, hem de Akdeniz bölgesinde etkili oldu. Zeytinlerde ciddi su sikintisi bas gösterdi” dedi.

Kivrak, “Kuraklik zeytinlerde tanenin küçülmesine, yag veriminin azalmasina sebep oluyor. Bu ayni zamanda 1 sene sonraki zeytin agacini hem sürgünlerine, hem de yapraklarina etki ediyor. Bu noktada barajlarda bosalma var. Hem Ege, hem de Akdeniz bölgesinde kuraklik var. Yer alti sularina yüklenildi. Yer alti sulari stratejik sudur. Bu yüzden yer alti sularina yüklenmek sikintili sonuçlar dogurabilir. Hem tarim, hem de Devlet Su Isleri bir arada, bundan sonraki süreçte sulu havzalarda dahil olmak üzere daha az su isteyen çesitler dikmek zorundayiz. Ekimini gerçeklestirmek zorundayiz. Ülkemizde çok popüler olan yurt disindan gelen bazi çesitler çok ciddi su istemekte, bundan sonraki süreçte yerli çesitlere daha çok önem vermeliyiz” dedi.

Kivrak, “Üreticilerimiz hasattan sonra organik madde miktarlarini arttirabilirler. Topragin içerisinde 1 puan organik madde miktarinin artmasi bir dekar arazide yagmur suyunun 25 ton daha fazla tutulmasini sagliyor. Kaolin kilini mevsim geldigi zaman agaçlara atabilirler. Daha az su isteyen çesitlere yönelebilirler. Özellikle suyun topraktan kaçmasini engelleyici sürüm metodlari veya hiç sürüme girmeden bu islemleri gerçeklestirebilirler” dedi.

Kaynak: İHA