Israil Tehcirini Dünyaya Duyuran Filistinli Kardesler Time'in En Etkili 100 Kisi Listesinde

KUDÜS – Israil makamlarinin isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Seyh Cerrah Mahallesi sakinlerine yönelik tehcir tehdidinin dünyaya duyurulmasinda önemli rol oynayan 23 yasindaki Filistinli aktivist Muna el-Kurd ile ikiz kardesi aktivist Muhammed el-Kurd, Time dergisinin belirledigi "2021'in En Etkili 100 Kisisi" arasina girdi.



ABD merkezli Time dergisinin "2021'in En Etkili 100 Kisisi" arasinda gösterilen El-Kurd kardeslerini profili, derginin yazari Kesmirli gazeteci Sanya Mansoor tarafindan kaleme alindi.

Mansoor, yazisinda "Kardes aktivistler Muhammed ve Muna el-Kurd, bu bahar çevrim içi gönderiler ve medya araciligiyla Dogu Kudüs'te isgal altinda yasamaya dair dünyaya bir pencere açarak Israil ve Filistin'e iliskin söylemde uluslararasi bir degisime yol açti." ifadesini kullandi.

Son dönemde evlerinden tahliye edilme tehdidiyle karsi karsiya kalan Seyh Cerrah Mahallesi'nde yasayanlarin hikayesi, milyonlarca Filistinli için zorunlu göç, yagma ve katliamlarin simgesi olan 1948'deki Nekbe'ye (Büyük Felaket) kadar uzaniyor.

Israil'in Filistin topraklarinda bagimsizligini ilan ettigi tarihte evsiz kalan 28 mülteci aile 1956'da Ürdün araciligiyla Seyh Cerrah Mahallesi'nde iskân ettirildi.

Seyh Cerrah sakinleri, onlarca yil sonra bugün evlerinden tehcir edilerek ikinci kez mülteci durumuna düsmek istemiyor.

Instagram’da 2,5 milyonu askin takipçileri bulunan Filistinli aktivist kardesler, yaptiklari paylasimlarla Seyh Cerrah Mahallesi'nde yasanan hukuksuzluklari ve Israil polisinin saldirilarini tüm dünyaya duyurmaya çalisiyor.

Muna ve ikiz kardesi Muhammed'in de aralarinda bulundugu Filistinli aktivistler Seyh Cerrah'ta yasananlara dikkati çekmek için Twitter'da #SaveSheikhJarrah etiketiyle bir kampanya baslatmis ve bu etiket kisa sürede dünya gündemine girmisti.

Israil polisleri, 6 Haziran sabahi Seyh Cerrah Mahallesi'ndeki evlerine baskin düzenleyerek Muna ile kardesi Muhammed’i gözaltina almis, uzun bir sorgu sonrasi aksam saatlerinde serbest birakmisti.

Kaynak: AA