Ispanya Hükümeti Katalonya'nin Bagimsizlik Krizini Çözmek Için Müzakerelere Basladi

Ispanya’da hükümet ile Katalonya özerk yönetim hükümeti, Katalonya’nin bagimsizlik talebine çözüm bulabilmek amaciyla müzakerelere basladi. Ispanya Basbakani Pedro Sanchez müzakerelerin ilkinin ardindan yaptigi açiklamada, "Bu müzakerelerin ileriye dönük en iyi yol oldugu konusunda hemfikiriz" dedi.

Ispanya Hükümeti Katalonya'nin Bagimsizlik Krizini Çözmek Için Müzakerelere Basladi
Ispanya’da azinlik sol koalisyon hükümeti ile Katalonya özerk yönetim hükümeti, Katalonya’nin çikmaza giren bagimsizlik talebine çözüm bulunabilmesi için müzakerelere basladi.

Müzakerelerin ilkine merkezi hükümetten Basbakan Pedro Sanchez ve bazi bakanlar katildi.

Katalonya tarafindan ise koalisyonun büyük ortagi Katalonya Cumhuriyetçi Sol Partisi, Katalonya Özerk Hükümet Baskani Pere Aragones ve bakanlar toplantida yer aldi. Katalonya’dan koalisyonun küçük ortagi Katalonya Için Birlik Partisi ise müzakerede bulunmadi.

Müzakere öncesinde Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ve Katalonya Özerk Hükümet Baskani Pere Aragones, bölgedeki ayrilikçi hareketin yol açtigi siyasi krize çözüm bulma umuduyla 2 saatlik görüsme gerçeklestirdi.

"Müzakerelerin ileriye dönük en iyi yol oldugu konusunda hemfikiriz"

Ortak basin toplantisinda konusan Sanchez, "Katalonya sorununun çözümüne pozisyonlarimiz çok farkli, bunun altini çizmek önemli" diyen Sanchez, "Çok konusmamiz, birbirimizi dinlememiz ve elimizden geldigince pozisyonlari bir araya getirmek için çaba göstermemiz gerekecek" ifadelerini kullandi. "On yil süren bir krizi bir günde çözmeyecegiz" ifadelerini kullandi. Basbakan Sanchez, "(Ama) Bu müzakerelerin ileriye dönük en iyi yol oldugu konusunda hemfikiriz" dedi.



"Güven insa etme zamani"

Aragones ise Ispanya’nin bagimsizlik referandumuna izin vermesi ve hüküm giyen tüm ayrilikçilara genel af taninmasi yönündeki taleplerini tekrarladi. Buna karsin Sanchez Ispanya’daki Katalanlarin ekonomik ve sosyal refahini iyilestirmenin yollarinin bulunacagini ifade etti.

Aragones, "Güven insa etme zamani. Her iki hükümet de bugün bu çatismanin çözümünde ilerleme kaydedilmesi yönündeki iradesini gösterdi" dedi.

Barcelona’da baslayan müzakerelerde büyük ilerlemeler kaydedilmesi yönündeki beklentiler düsük olurken, Aragones ve partisi Katalonya Cumhuriyetçi Sol Partisi, görüsmeleri “tarihi bir firsat” olarak nitelendiriyor. Son 5 yildaki anketler ve seçim sonuçlari, Katalonya halkinin yarisinin Ispanya’ya bagli kalmak istedigini, diger yarisinin ise tüm baglari koparmak istedigini gösteriyor.
Kaynak: İHA