ABD'de California Valisi Gavin Newsom Referandum Sonucunda Görevinde Kaldi

Demokratlar için tarihi önem tasiyan California Valisi Gavin Newsom'un görevden alinmasi referandumunda, büyük bir farkla valinin görevde kalmasi karari çikti.

Oylarin yüzde 60'tan fazlasi sayildiktan sonra eyaletin yüzde 66,6'sindan onay aldigi ortaya çikan Newsom zaferini ilan etti.

Vali Newsom, zafer konusmasinda, bu referandumda California halkinin, bilime, asilara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginini sona erdirmeye, özgürce oy vermeye, kadinlarin kendi bedenleriyle ilgili kararlari alabilmesine, çogulculuga, ekonomik, sosyal ve çevresel adalete "evet" oyu verdigini söyleyerek, herkese tesekkür etti.

Referandumdaki basarisi, Newsom'un politikalarinin ve özellikle de siki Kovid-19 tedbirlerinin California halkindan onay aldigi seklinde yorumlandi.

Diger yandan, valinin en yakin rakibi olan Cumhuriyetçi ve Trump yanlisi Larry Elder'in asgari ücrete, annelik iznine, kürtaja ve Kovid-19 düzenlemelerine karsi politikalarinin, ABD'nin en ilerici eyaletlerinden California'da tepki görmesinin, Newsom'un basarisina katki sagladigi yorumu yapildi.

Nüfusu 40 milyona yaklasan eyalette referandum için yaklasik 22 milyon seçmenin adresine oy pusulalari gönderildi. Eyaletteki seçmenlerin yaklasik 8,6 milyonunun seçim gününden önce postayla oyunu gönderdigi bildirildi.

Seçimin eyalete maliyeti ise 270 milyon dolardan fazla oldu.

- Cumhuriyetçiler seçimde hile oldugunu iddia etti

Trump destekçisi olan Elder, referanduma günler kala seçimin hileli olabilecegini ima ederek, Trump'in 2020 seçimindeki iddialarini tekrarladi.

Seçimlerde hile yapildigina dair bir kanit öne sürülmemesine ragmen, Elder, seçimlere iki gün kala resmi sitesinden "California Hilesini Durdurun" kampanyasina baglanti vererek, takipçilerini seçim sonuçlarinin incelenmesi için imza vermeye davet etti.

Newsom, zafer konusmasi sirasinda hile iddialari hakkinda "Demokrasi futbol topu degildir, etrafa firlatamazsiniz. Hassas antika bir vazo gibidir." diye yorum yapti.

- Referandum neden önemliydi?

Seçmenlerin üçte ikisinin Demokrat oldugu California'da yaz aylarinda yapilan anketlerin sonuçlarina göre Demokrat Newsom'un görevden alinarak yerine Cumhuriyetçi aday Larry Elder'in geçmesi olasi görünüyordu.

Demokratlarin kalesi olarak görülen eyaletin kaybedilmesi, Demokratlar için ara seçimlere bir yil kala önemli bir moral bozuklugu ve utanç kaynagi olmasinin ötesinde, ABD Senatosunda çogunlugu yitirmelerine neden olabilirdi.

Demokratlar, 88 yasindaki California Senatörü Dianne Feinstein'in saglik sorunlari nedeniyle görevden çekilmesi ve yerine California Valisi tarafindan atanacak senatörün bir Cumhuriyetçi olmasi durumunda, ABD Senatosunda Cumhuriyetçilerin çogunlugu ele geçirmesinden endise ediyordu.

Anket sonuçlari, Bernie Sanders ve Elizabeth Warren gibi isimlerin Newsom'a desteklerini açiklamasi, ABD Baskani Biden ve Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in de kampanya için sahaya inmelerine neden oldu.

- Newsom neden görevden alinmak istendi?

California eyaleti uzun zamandir evsizlik, yüksek vergiler ve hayat pahaliliginin yani sira yaz aylarinda orman yanginlari ile mücadele ediyor.

Newsom'u referanduma tasiyan en büyük neden olaraksa Kovid-19 konusundaki kriz yönetimi ve salgina karsi alinan tedbirleri her endüstriden esit biçimde talep etmemesi gösterildi.

Geçen kasim ayinda Newsom'un kendi koydugu Kovid-19 kurallarina uymayarak kalabalik bir restoranda maske takmadan yemek yerken görüntülenmesi özellikle tepki çekmisti.

Ancak, Newsom görevden alinmasina neden olan Kovid-19 krizini kampanyasinda yine merkeze yerlestirdi.

Zira referandumda Valiye alternatif adaylar arasinda lider durumda bulunan Cumhuriyetçi radyo programcisi Larry Elder, göreve gelmesi durumunda Kovid-19 maske ve asi düzenlemelerini kaldirmaya söz vermisti.

- Görevden alma referandumu nedir?

California'da valilerin göreve gelirken aldiklari oy sayisinin yüzde 12'si kadar imza toplandiginda görevden alma referandumu düzenleniyor.

Bu referandumlarda, oy pusulalarinda seçmenlere valinin görevden alinmasini isteyip istemedikleri ve istiyorlarsa yerine kimin geçmesini istedikleri soruluyor.

Referandumda seçmenlerin yüzde 50'den fazlasi valinin görevden alinmasini onaylarsa, ikinci bölümde en çok oy alan isim vali seçiliyor.

Kaynak: AA