Tunus Cumhurbaskani Said, Yeni Hükümetin En Yakin Zamanda Açiklanacagini Söyledi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, yeni hükümetin en yakin zamanda açiklanacagini duyurdu.

Tunus'un baskenti Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nde devlet televizyonuna verdigi demeçte, beklenen yeni hükümetle ilgili açiklamalarda bulundu.

Yeni hükümetin en yakin zamanda açiklanacagini belirten Said, "Hükümet üyelerini, hakkinda saibe olmayan kisilerden seçmek için gayret ediyorum. Bugün de hükümet üyelerinin seçimiyle ilgili bir toplanti yaptik. Bu emaneti tasiyabilecek kisileri aramayi sürdürecegiz." dedi.

Said, "Ne kaosa çagiriyoruz ne de Tunus halkinin kaninin dökülmesini istiyoruz. Birileri mesruiyet dairesinden çikmaktan bahsediyor ancak kanun ne demek bilmiyorlar. Darbeden ve anayasaya aykiri davranmaktan bahsediyorlar. Bilakis biz anayasaya ve tüm degerlere saygi duyduk." diye konustu.

Said, hükümetin ne zaman açiklanacagina dair net bir tarih vermedi.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA