ABD, Güney Kore Ve Japonya Temsilcileri 'Kuzey Kore' Zirvesinde Bulusacak

ABD, Güney Kore ve Japonya'nin, "Kore Yarimadasi'nin nükleer silahlardan arindirilmasi ve Kuzey Kore ile müzakereler konularini" baskent Tokyo'da müzakere edecegi bildirildi.

Kyodo ajansinin diplomatik kaynaklara dayandirdigi haberine göre Japonya'nin ev sahipliginde üst düzey yetkililer gelecek hafta, "Kuzey Kore" konulu üçlü zirvede bulusacak.

Zirveye Japonya Disisleri Bakanligi Asya ve Okyanusya Isleri Genel Müdürü Takehiro Funakosi, ABD Baskani Joe Biden'in Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Güney Kore'nin Kore Yarimadasi Baris ve Güvenlik Isleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk katilacak.

Üç ülke, "Kore Yarimadasi'nin nükleer silahlardan arindirilmasi" ve 73. kurulus yil dönümünü kutlayan "Kuzey Kore ile müzakerelerin son durumunu" bu zirvede ele alacak.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi sinirlarini kapali tutan Kuzey Kore'nin ekonomik gidisatinin da ele alinacagi zirvede, bu ülkeye uluslararasi kuruluslar vasitasiyla asi tedariki dahil insani yardimlar da görüsülecek.

Biden yönetimi Kuzey Kore'ye yönelik, "ölçülü ve kullanisli diplomasi" seklinde nitelendirdigi ve ABD ile müttefiklerinin güvenligini artirmayi hedefleyen politika degerlendirmesini nisan ayi sonunda açiklamisti.

Üst düzey yetkilileri bulusturan üçlü zirve en son, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin çagrisi üzerine, haziran ayinda Güney Kore'nin baskenti Seul'de toplanmisti.

Kaynak: AA