2011 Depremini Yasayan Japonlarin Yüzde 63'Üne Göre Tokyo 2020 Bölgenin Imarina Katki Vermedi

Japonya'da 2011 depreminin etkisindeki bölgede halkin yüzde 63'ü, Tokyo 2020 Oyunlari'nin bölge genelinin yeniden yapilandirilmasini hizlandirdigini düsünmüyor.

Kamu yayincisi NHK anketinde "Japonya'nin deprem bölgelerinin 10 yil sonra yeniden insa edilmesinin turnuva vasitasiyla dünyaya tanitacagi" taahhüdünün gerçekligi sorgulandi.

Çevrim içi anket, afetin en çok etkiledigi eyaletlerden Iwate, Miyagi ve Fukusima'dan yas ortalamalari 50 düzeyinde olan 1000'den fazla kisinin katilimiyla geçen ay yapildi.

Ankete katilanlarin sadece yüzde 11'i Tokyo 2020 Oyunlari'nin bölgenin yeniden yapilandirilmasini hizlandirdigi konusunda olumlu görüs verdi.

Katilanlarin yüzde 63'ü ise uluslararasi düzeydeki turnuvanin, bölgenin imarina katki vermedigini beyan etti. Yüzde 26 ise bu soruyu cevapsiz birakti.

Turnuva kapsaminda bölgesel gida ürünlerini kapsayan tanitim faaliyetlerinin basarili olduguna yönelik soruya katilimcilarin sadece yüzde 19'u pozitif yaklasti.

Spor müsabakalari ile olimpiyat mesale turlarinin bölge halkinin moralini artirdigina yönelik soruya ise katilanlarin yüzde 25'i olumlu yanit verdi.

Ankete yönelik konusan Hyogo Üniversitesinden Prof. Kimura Reo, afet bölgesindeki halkin çogunlugunun, "2020 Olimpiyatlarini Tokyo'ya getirmek için bir bahane olarak deprem sonrasi kalkinma çabalarinin kullanildigi" yönünde hissettigini söyledi.

Kaynak: AA