Rusya, Afganistan'daki Mülteci Sorununu Çözmeye Tüm Ilgili Ülkeleri Çagirdi

MOSKOVA – Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Afganistan’da yasanan olaylar sonucu olusan mülteci sorununu çözmek için ilgili bütün ülkelerin imkanlarini kullanmasi gerektigini söyledi.

Lavrov, baskent Moskova’da Katar Disisleri Bakani Muhammed bin Aburrahman Al Sani ile bir araya geldikten sonra düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Afganistan’daki olaylarin insani sonuçlarinin çok vahim oldugunu vurgulayan Lavrov, komsu devletlerin topraklarina Afganistan’dan mülteci akininin artmasi tehdidi konusunda endiselendiklerini belirtti.

Mültecilerin çogunun Avrupa’ya geçmeye çalisacagini ve davet edilmedikleri ülkeler için ciddi sorun olusturacaklarini ifade eden Lavrov, "Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektigini vurguluyoruz. Bunun için basta Afganistan’daki politikalari böylesine üzücü olaylara sebep olanlar olmak üzere bütün ilgili ülkelerin imkanlarini kullanmasi önemli." seklinde konustu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in mevcut durum ile ilgili olarak eski hükûmeti ve Afganistan Silahli Kuvvetlerini suçlayan açiklamasini elestiren Lavrov, NATO'nun Afganistan'daki durumu daha yeterli, nesnel ve öz elestirel bir sekilde degerlendirmesi gerektiginin altini çizdi.

Suriye meselesi ile ilgili olarak açiklamalarda bulunan Lavrov, Suriye Anayasa Komitesinin yakin bir zamanda yeniden çalismalarina baslayacagini duyurdu. Sam ile ikili kanallardan, Türkiye ve Iran ile Astana formati çerçevesinde çalismalar hakkinda bilgilendirme yaptiklarini kaydeden Lavrov, Cenevre’de rejim ve muhalefet heyetlerinin yakin bir zamanda yeniden anayasa çalismalarina baslamasini beklediklerini dile getirdi.

Lavrov ayrica Rusya'nin Basra Körfezi’ndeki güvenlik konseptini güncelledigini ve bunu Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin resmi belgesi olarak dagittigini da bildirdi.

- Al Sani: Afganistan’da iç hatlarda uçus gerçeklesiyor

Katar Disisleri Bakani Al Sani, Afganistan halkina insani konuda yardim etmek gerektigini söyleyerek bu ülkede durumun istikrarli hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Afganistan’da serbest bir sekilde giris saglanmasi gereken havaalanindaki durumu da Lavrov ile görüstüklerini belirten Al Sani, Afgan yönetiminin havaalaninda Katar'a, Afganistan sakinlerine serbest bir sekilde hareket imkani saglamasi gerektigini ifade etti.

Al Sani, "Geçtigimiz günlerde iki charter seferi gerçeklestirmeyi basardik. Bugün iç hatlarda uçuslar gerçeklesiyor. Simdi Afgan yetkililer ile birlikte teknik konulari takip ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA