NYT Açiklamasi ABD'nin Afganistan'da Düzenledigi Son Hava Saldirisinda Öldürdügü Kisi DEAS Militani Degil

ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekme sürecinde "havalimanindaki birliklerini korumak için" düzenledigi son hava saldirisinda hedef aldigi kisinin, DEAS militani olmadigini kamera kayitlariyla tespit edildi.

New York Times, Afganistan'in baskenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani yakinlarinda ABD'nin bir insansiz hava araciyla (IHA) gerçeklestirdigi hava saldirisiyla ilgili kamera kayitlari üzerine yaptigi arastirmada, hedef alinan Zemari Ahmadi'nin DEAS'a çalismadigi ve de iddia edildigi gibi aracinda patlayici tasimadigi sonucuna vardi.

Arastirmanin detaylarinin verildigi analiz yazisinda, ABD askeri yetkililerinin saldiri düzenledikleri araci kullanan kisinin kimligini bilmediklerini kabul ettigine, 43 yasindaki Ahmadi'nin araca yükledigi agir malzemenin "patlayici olabilecegi" sonucuna varildigina, ellerinde bu konuda kesin bir bilginin bulunmadigina dikkat çekildi.

- Hava saldirisinda ölen Ahmadi, ABD yardim kurulusu çalisani çikti

Kamera kayitlarinin incelenmesi sonucu, ABD'nin DEAS üyesi oldugunu iddia ettigi Zemari Ahmadi'nin California merkezli bir yardim ve lobi grubu olan Nutrition and Education Internatinal (NEI) isimli kurulusta elektrik mühendisi olarak çalistigi anlasildi.

Kayitlarda, saldiri günü Ahmadi'nin is arkadaslari ile Kabil'de Taliban'in kontrolü altindaki bir parkta bulunan mültecilere gida yardimi dagittigi ve ögleden sonra araciyla arkadaslarini aldigi yere birakarak evine döndügü tespit edildi.

Ahmadi'nin is arkadaslarini biraktigi noktada yaninda getirdigi bidonlara su doldurarak araca yüklemesi, ABD'ye ait IHA kamera görüntülerinde "patlayici" olarak algilandi.

NEI çalisaninin evinin bahçesine giris yaptigi sirada ABD'nin hava saldirisi sonucu hayatini kaybettigi saldirida, ayni aileden 7'si çocuk olmak üzere 10 sivilin öldürüldügü bildirildi.

- Bidonlara su doldurdugu görüntü kaydi ortaya çikti

New York Times, ABD askeri yetkililerin patlayici tasidigi iddiasiyla öldürdügü Afgan vatandasi Ahmadi'nin, su akmayan evindeki ailesine götürmek üzere beyaz aracinin bagajinda tasidigi bidonlara su doldururken kaydedilen görüntülerini yayinladi.

Videonun devaminda, Ahmadi'nin yillardir üyesi oldugu yardim kurulusu NEI'nin merkezindeki çalisma görüntüleri de yer aldi.

Ayrica, ABD'nin iddia ettiginin aksine, uzmanlar tarafindan incelenen video ve fotograflarda vurulan araçta ikinci bir patlamanin izine rastlanmamasi, patlayici madde tasimadigina delil olarak gösterildi.

ABD Afganistan topraklarini terk ederken 29 Agustos 2021 günü Kabil'de "DEAS’in Afganistan kolu DEAS/H unsurlarina ait oldugu ve Kabil'deki havalimanina saldiri düzenleyecegi" iddiasiyla, saatlerce havadan takip ettigi bir araci vurdugunu duyurmustu.

Kaynak: AA