Myanmar'da 'Askeri Yönetime Karsi Ayaklanma' Çagrisindan Sonra En Az 15 Köylünün Öldürüldügü Ileri Sürüldü

Myanmar'da askeri darbe karsiti silahli gruplarla ordu arasinda son günlerde yasanan çatismalarda, aralarinda çok sayida genç ögrencinin de bulundugu 15 ila 20 köylünün hayatini kaybettigi öne sürüldü.

Ülkenin kuzeybatisinda yer alan Magway bölgesinde Gangaw kasabasi yakinlarindaki çatismalar, askeri yönetime karsi direnisi koordine eden Ulusal Birlik Hükümeti'nin, 7 Eylül'de ülke çapinda "askeri yönetime karsi ayaklanma" çagrisindan iki gün sonra basladi.

Görgü taniklari, çatismalarin Myin Thar ve yakinindaki 5 köyü kontrol altina almak için 100'den fazla askerin gelmesiyle çiktigini söyledi.

Hafif silahli milislerin uyari atesine ragmen askerlerin bölgeye girdigi ve sonrasinda çatismalarin devam ettigi belirtildi.

Ulusal Birlik Hükümeti'nin, sali günü yaptigi ülke genelinde ayaklanma çagrisinin sosyal medyada karsilik buldugu ve bunun üzerine direnis gruplarinin küçük çapli silahli saldirilara ve sabotajlara basladigi bildirildi.

Köylülerden alinan bilgiye göre, Myanmar ordusuna bagli birliklerin son saldirilarinda 15 ila 20 köylünün öldügü iddia edildi. Hayatini kaybedenlerden besinin 9. ve 10. sinif ögrencileri, birinin de ortaokul ögretmeni oldugu kaydedildi.

Öte yandan, bagimsiz yerel medyaya göre çatismalarda 20 veya daha fazla köylü hayatini kaybetti.

Bölgedeki 2 binden fazla evin sakinlerinin ormanlik alanlara kaçtigi, askerlerin terkedilmis evlerde ve yerel Budist manastirinda kamp kurdugu bildirildi.

Askeri yönetim tarafindan öldürülen veya gözaltina alinan kisilerin ayrintili kayitlarini tutan bagimsiz bir kurulus olan Siyasi Mahkumlara Yardim Dernegine göre, subat ayinda ordunun yönetimi ele geçirmesinden bu yana 1058 eylemci ve vatandas öldürüldü.

Askeri yönetim ise direnis güçlerinin 933 kisinin ölümünden sorumlu oldugunu iddia etti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Bu tarihten itibaren bazi kentlerde düsük yogunluklu ayaklanmalar yapilirken, kirsal alanlarda, özellikle etnik azinlik milislerinin hükümet birlikleriyle ciddi çatismalara girdigi sinir bölgelerinde daha ciddi çatismalar yasandi.

Askeri yönetime karsi direnis hareketi birçok alanda "halk savunma güçleri" kurdu ancak çogunlukla yerel olarak faaliyet gösteren bu güçler küçük çapli operasyonlar yürütüyor.

Kaynak: AA