AB Yüksek Temsilcisinden, 'Tunus'ta Demokratik Kazanimlarin Korunmasi Konusunda Korkularimiz Var' Açiklamasi

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Tunus'ta demokratik kazanimlarin korunmasi konusunda korkularinin oldugunu belirtti.

Borrell'in, Cumhurbaskani Kays Said ile Kartaca Sarayi'nda bir araya gelmesinin ardindan, AB Komisyonu tarafindan yazili açiklama yapildi.

Buna göre, AB Yüksek Temsilcisi Borrell, görüsmede Said'e, Tunus'ta istikrar ve kalkinmayi saglayacak demokratik kazanimlarin korunmasi konusunda, AB olarak korkularinin bulundugunu iletti.

Josep Borrell, "Süphesiz ki yasama organinin özgür biçimde çalismasi ve meclisin faaliyetlerine yeniden baslamasi bu kazanimlar içinde yer aliyor ve buna saygi duyulmasi gerekiyor." ifadesini kullandi.

Ülkede kurumlarin yeniden istikrar kazanmasi, söz konusu demokratik temellerin korunmasi ve halkin taleplerine kulak verilmesi gerektigini vurgulayan Borrell, AB'nin, Tunus'ta demokrasinin saglam temellere oturtulmasini ve hukukun üstünlügü ile temel hak ve özgürlüklere saygi duyulmasini istedigini dile getirdi.

"AB'nin ve üye ülkelerin, kendileri için çok önemli bir ortak olan Tunus'a bagliligini ifade etmek için buradayim" diyen Borrell, ilerleyen gün ve haftalarda alinacak karar ve tedbirler dogrultusunda Tunus'ta demokrasi, istikrar ve refahi desteklemek için en iyi yolu belirleyeceklerini kaydetti.

Borrell'in, 10 Eylül'de basladigi Tunus ziyaretinin 2 gün sürmesi bekleniyor.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler, Said'in bu kararini desteklerken, Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin, bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan, Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin, "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA