Eskisehir'de Kovid-19 Tedavisi Gören Anne, Yeni Dogan Bebegini Tabletten Izledi

Hamilelik döneminde Kovid19'a yakalanan ve erken dogum yapan kadin, 17 gün yogun bakim servisinde tedavi gördükten sonra ilk kez bebegini tablet ekranindan gördü Duygu Yetgin Akgün: 'Üniversitede benimle birlikte 8 kisinin testi pozitif çikti. Onlar asili olduklari için çok kolay atlattilar. Nefes alamiyorum, keske alabilsem, yürüyemiyorum, çok zor bir süreç geçirdim. Hamileler ve kadin dogum uzmani doktorlar asi konusunda çok duyarli olsunlar. Ölümden döndüm'

Eskisehir'de 29 haftalik hamileyken yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve 17 gün yogun bakimda tedavi gören Duygu Yetgin Akgün, dogum sonrasi bebegini ilk kez tablet araciligiyla gördü.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Turizm Rehberligi Bölümünde görev yapan ögretim üyesi Duygu Yetgin Akgün, Kovid-19 ile ilgili semptom göstermesi üzerine PCR testi yaptirdi.

Testi pozitif çikan ve durumu agirlasan Akgün, 17 gün önce Eskisehir Sehir Hastanesi yogun bakim servisinde tedavi altina alindi.

Perinatoloji uzmani Dr. Zafer Bütün tarafindan gerçeklestirilen erken dogum sonrasi 1 kilo 300 gram agirliginda "Ipek" adini verdikleri bebegi dünyaya getiren Akgün, yogun bakimdaki 17 günlük tedavisinin ardindan Kovid-19 testinin negatife dönmesiyle birlikte normal servise çikarildi.

Anne Akgün, Ipek bebegi 17 gün sonra yeni dogan servisindeki hemsireler araciligiyla tablet ekranindan izledi.

Hamileligi nedeniyle çevresindeki insanlarin "asi olma" söylemleri üzerine asi olmadigini dile getiren Akgün, gazetecilere yaptigi açiklamada, asi olmamanin pismanligini yasadigini kaydetti.

- "Kizimi görmeden ölebilirdim"

Akgün, 17 gün boyunca ölümle burun buruna geldigini anlatarak, sunlari söyledi:

"Gerçekten asi çok önemli. Daha kolay atlatabilirdim. 17 gün yogun bakimda kaldim. Bunun acisinin tarifi yok. Kizimi yeni görecegim. Üniversitede benimle birlikte 8 kisinin testi pozitif çikti. Onlar asili olduklari için çok kolay atlattilar. Nefes alamiyorum, keske alabilsem, yürüyemiyorum, çok zor bir süreç geçirdim. Hamileler ve kadin dogum uzmani doktorlar asi konusunda çok duyarli olsunlar. Ölümden döndüm. Kizimi görmeden ölebilirdim. Çok heyecanliyim. 17 gündür hiç görmedim. Babasi çok sansli. Onun testi negatif çiktigi için bebegimizi görebilme sansi oldu. Ben henüz tam anlamiyla iyilesemedim. Oksijen tüpüne evde de devam edecegim. Eskisehir Sehir Hastanesi çalisanlarina, doktor ve hemsirelere çok tesekkür ederim. Bana çok iyi bakildi."

Bashekim Dr. Yasar Bildirici ise pandeminin baslangicindan bu yana testi pozitif çikan ve tedavi altina alinan yaklasik 8 bin hastaya müdahale ettiklerini belirtti.

Bildirici, bugüne kadar hamile olup testi pozitif çikan ve hastanelerine basvuran yaklasik 500 kadin hastanin oldugunu dile getirerek, "Kovid-19 testi pozitif çikan hamileleri yüksek riskli olarak görüyoruz. Bu tarz hastalarin süreci atlatmasi diger hastalara göre daha zorlayici. Sadece anne için degil, bebek ölümlerini de tetikliyor. Erken dogum riskini 2-3 kat artirdigini bilimsel çalismalar gösterdi. Hastanemizde bu tür hastalarin daha yakin izlenebilmesi için Kovid-19 Pozitif Gebe ve Logusa Izlem Servisi açtik. Asi bu anlamda çok önemli. Gebelerin muhakkak asilanmasini öneriyoruz." ifadelerini kullandi.

Ipek bebegin dogumunu gerçeklestiren Dr. Zafer Bütün de anne Akgün ve Ipek bebegin sagliklarinin iyi durumda oldugunu belirterek, "Gebelikte Kovid-19 daha agir seyreden bir süreç. Gebe hastalarimiz agir enfeksiyon nedeniyle daha fazla yogun bakimda tedavi görmek zorunda kaliyor. Erken dogum riski artiyor. Dünya Saglik Örgütü de gebelerin asilanmasini önermekte." diye konustu.
Kaynak: AA