Istanbul Havalimani, 'Yilda 40 Milyondan Fazla Yolcuyla Avrupa'nin En Verimli Havalimani' Seçildi

Istanbul Havalimani, Hava Tasimaciligi Arastirmalari Dernegi (ATRS) tarafindan 40 milyondan fazla yolcu tasima kategorisinde "Avrupa'nin En Verimli Havalimani" ödülüne layik görüldü.



IGA'dan yapilan açiklamaya göre, yillik 90 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanin en büyük havalimani ve bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi konumunda bulunan Istanbul Havalimani, güçlü altyapisi, verimli operasyonu, üstün teknolojisi ve sundugu seçkin seyahat tecrübesiyle havacilik sektörünün saygin kurumlarindan ödüller almaya devam ediyor.

Ulasim Arastirmalari Dünya Konferansi (WCTRS) kapsaminda faaliyet gösteren dernek, 40 milyondan fazla yolcu tasima kategorisinde Istanbul Havalimani'ni "Avrupa’nin En Verimli Havalimani" seçti.

Havalimani, yönetim stratejileri, verimlilik, kapasite, operasyonel verimlilik, birim maliyet, maliyette rekabet gücü gibi yönetim stratejileri ve performans ölçümlerinin titizlikle incelendigi arastirma kriterlerinden tam not aldi.

- "Verimlilik politikalari takdirle karsilandi"

ATRS arastirmacilari Asya Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan önde gelen akademisyenlerinin de dahil oldugu 16 kisilik ekibin rehberliginde, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Embry-Riddle Havacilik Üniversitesi'nde düzenlenen "Yillik Küresel Havalimani Performans Karsilastirma Projesi"ne ev sahipligi yapti. Proje kapsaminda ödül alacak havalimanlari, kendi bölge ve büyüklük siniflarinda, "Artik Degisken Faktör Verimliligi (R-VFP) Endeksi" ile ölçülen yeterlilik siralamasina göre belirlendi.

26-29 Agustos'ta çevrim içi gerçeklestirilen 24. ATRS Dünya Konferansi'nda ödül kazanan havalimanlari, tüm dünyadaki havalimanlarinin verimliligini özetleyen ATRS havalimani kiyaslama raporu ile birlikte açiklandi. Hava yolu sirketleri, havalimanlari, hava trafik kontrol ve havacilik alanlarindan yöneticiler, bürokratlar, danismanlar ve akademisyenler de dahil olmak üzere havacilik sektörünün tüm kesimlerinden genis bir katilim gerçeklesti.

Açiklamada görüslerine yer verilen IGA Havalimani Isletmesi Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardimcisi Firat Emsen, kazandiklari her ödülün basarilarinin uluslararasi alanda da begeniyle takip edildigini göstermesi açisindan çok degerli oldugunu kaydetti.

Emsen, 2019 yilinda Atatürk Havalimani'nin Istanbul Havalimani'na 33 saatte tasinmasi sürecindeki pürüzsüz isleyis, verimlilik politikalari ve hava yolu sirketlerinin isleyisinde bir aksamaya ugramadan tesislerin açilisinin dünyanin önde gelen havacilik arastirmacilari tarafindan takdirle karsilandigini belirterek, söyle devam etti:

"Istanbul Havalimani'nin yapim asamasinda basladigimiz ve isletme asamasinda devam ettirdigimiz verimlilik politikalarimizi, isimizin her asamasinda egitimli ekiplerimiz sayesinde uyguluyoruz. Inovasyon, teknoloji, dijitallesme, sistem ve operasyon entegrasyonlari, hizli karar alma konularinin ön planda tutuldugu Istanbul Havalimani’nda sagladigimiz verimlilikle kusursuz isleyen bir sistem olusturduk. Dünyaya açilan kapi Istanbul Havalimani olarak basarili ve ödül kazandiran projeler gerçeklestirmeye devam edecegiz."

IGA'nin resmi Twitter hesabindan yapilan açiklamada, "Verimli operasyon kabiliyetimiz, üstün teknolojimiz ve sundugumuz seçkin seyahat tecrübesiyle sektörünün saygin kurumlarindan ödüller almaya devam ediyoruz. Hava Tasimaciligi Arastirmalari Dernegi (ATRS) tarafindan 'Avrupa'nin En Verimli Havalimani' ödülüne layik görüldük." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA