Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Marmaris'te Koordinasyon Toplantisinda Konustu Açiklamasi (3)

'Vatandaslarimiz herhangi bir duman görünce mutlaka 112 ya da 177'yi arasin. Yangina sebebiyet verecek unsurlari da ormandan mutlaka uzak tutmamiz gerekiyor' '(Karsi ates teknigi) Büyük enerjiye sahip ana yangin küçük yangini kendine çekmeye çalisir. Büyük yanginin önünde yanacak bir sey kalmayinca yangin söner. Deniz dalgasinin kiyiya vurup geri gitmesi gibi bir benzetme yapilabilir' (Milas yangini) Yol açip kalbine girip tamamen söndürmemiz gereken bir yanginla karsi karsiyayiz. Bugün 3 kilometreye yakin yol yapildi. Yanginin kalbine girmek maksatli ciddi bir çalisma yürütüldü'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ???vatandaslarin herhangi bir duman görünce 112 ya da 177'yi aramasi gerektigini belirterek, "Yangina sebebiyet verecek unsurlari da ormandan mutlaka uzak tutmamiz gerekiyor." dedi.

Pakdemirli, Mugla'nin Marmaris Orman Isletme Müdürlügü Sehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangin Ekip Binasinda düzenlenen koordinasyon toplantisina katildi. Burada orman isçilerinin de katilimiyla basin toplantisi düzenleyen Pakdemirli, filoya disaridan gelen 2 uçagin Yunanistan ve ABD'de daha ciddi yanginlar olmasi nedeniyle ayrildigini dile getirdi.

Mugla'nin Milas ilçesindeki makilik alanda yanginin etkisini sürdürdügüne dikkati çeken Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Makilik alan ayni mese odunu gibi sert bir odun. Içten içe yanan, çam gibi yanip geçen odun olmadigi için makilik alanda halen mücadelemiz sürüyor. Termik santralle alakali riskler minimize olmus halde. Pesini birakmadik. Yol açip kalbine girip tamamen söndürmemiz gereken bir yanginla karsi karsiyayiz. Bugün 3 kilometreye yakin yol yapildi. Yanginin kalbine girmek maksatli ciddi bir çalisma yürütüldü. Birçok nokta ve odak da ele geçirilmis vaziyette. Ulasilamayan bir odak var. Ona da ulasmak için yol yapim çalismalari devam ediyor. Orman yanginini Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini olumsuz etkilememesi için her türlü seritler olusturuldu. Her türlü tahkimat yapildi. 3 ayri tahkimat yapildi."

Ormanda seyreltme ve serit çalismalarinin bitirildigini vurgulayan Pakdemirli, arazözlerle gerekli tedbirlerin alindigini, riskin su an itibariyla minimize edildigini ama atese ulasmadan, sogutma faaliyeti baslamadan "burasi kontrol altinda" diyemeyeceklerini ancak durumun düne göre daha iyi oldugunu bildirdi.

Bu gece yanginla mücadele eden ekipten güzel haberi alabileceklerine dikkati çeken Pakdemirli, Aydin Bozdogan'da gün içinde çikan yanginin yayilma egilimi gösterdigine dikkati çekti.

Pakdemirli, söyle devam etti:

"Arkadaslardan rüzgarin istikrarsizlik göstermemesi durumunda bunu da kontrol altina alabileceklerine dair genel bir bilgi aldik. Vatandaslarimiz herhangi bir duman görünce mutlaka 112 ya da 177'yi arasin. Yangina sebebiyet verecek unsurlari da ormandan mutlaka uzak tutmamiz gerekiyor. Çok kisa sürede gönüllülükle alakali bir seferberlik ve egitim kampanyasi baslayacak. Özellikle hem orman köylülerimiz hem de ormana hassasiyeti olan vatandaslarimiz için. Ben önemli oldugunu düsünüyorum. Detayli bilgiyi en yakin orman teskilatlarindan ve web sitelerden alabilirler. Yanan yerleri tekrar agaçlandirmak için çalismalarimizi bilimsel yöntemlerin isiginda sürdürüyoruz."

- "Bin 667 ilk müdahale ekibimiz hazir"

Son 13 günde kirsal alanlar dahil 476 cephede alevlere müdahale ettikleri bilgisini veren Pakdemirli, bu yanginlardan 16'sinin büyük orman yangini, 206'sinin da kirsal tarim yangini oldugunu kaydetti.

Yanginlarla ilgili üç çalisma prensiplerinin oldugunu vurgulayan Pakdemirli, sözlerini söyle sürdürdü:

"Birincisi önleme, ikincisi çiktiysa söndürme, üçüncüsü de yangin gören alanin rehabilitasyonu. Bu kapsamda ihbar alinan yanginlara müdahale için bin 667 ilk müdahale ekibimiz hazir. Yangin müdahale ekipleri sezon öncesi egitimlerini aldilar. Orman köylülerine yangina ilk müdahale için 4162 su tanki bu sezon öncesi dagittik. Yanginlarla alakali askeri birliklere de egitim verdik. Hava ve kara ekiplerinde bu yanginlarda ciddi bir koordinasyon sagladik. Yangin görevlisi olarak da 13 bin 339 kisiye gönüllülük egitimi verildi. Bu gönüllülerin bir kismi sahada çalisiyor. Bu egitimleri daha kapsamli hale getirip gönüllülük tarafindan emniyetli bir sekilde bu arkadaslarin ormana girebilmelerini saglayacak, yanginlarla mücadelede bu gönüllüleri kullanacak mekanizmalari devreye aliyoruz."

Yanginla mücadelede "karsi ates" yönteminin önemli oldugunu belirten Pakdemirli, bunu zaman zaman yanlis anlasilabildigini, iki sene önce orman personeli karsi ates vermeye çalisirken "ormani yakiyorsunuz" diye çevre köylerden üzerine yürüyenler oldugunu dile getirdi.

Karsi ates yöntemiyle gerekli tedbirler aldiktan sonra yanginin geldigi yöne dogru orman örtüsünün yakildigini aktaran Pakdemirli, konusmasini söyle tamamladi:

"Ormancilikta önemli bir roldür. Zaman zaman kullandigimiz bir teknik. Antalya'da çok sayida karsi ates yöntemini kullandik. Büyük enerjiye sahip ana yangin küçük yangini kendine çekmeye çalisir. Büyük yanginin önünde yanacak bir sey kalmayinca yangin söner. Deniz dalgasinin kiyiya vurup geri gitmesi gibi bir benzetme yapilabilir. Teknik bir mücadele. Rüzgar ve topografya son derece önemli. Bilimsel veriler önemli. Herkesin yapabilecegi bir sey degil. Bütün sartlarin olumlu yönde olusmasi lazim. Bu yöntem sadece bizde degil Fransa, Portekiz ve Kanada gibi birçok ülkede kullaniliyor. Yanginlarin kontrolünde önemli bir avantaj sagliyor."

(Bitti)

Kaynak: AA