Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Marmaris'te Koordinasyon Toplantisinda Konustu Açiklamasi (1)

'53 ilde 270 orman yanginiyla ugrastik, 267'si kontrol altinda. Üç orman yangini için çalismalar devam ediyor' 'Köycegiz'de yangin vadiye hapsolmus sekilde devam ediyor ama kontrol altinda diyemiyoruz' '9 ilde 26 ilçe, 180 köyde, 7 bin 735 çiftçimizin hasar tespit çalismasi yapildi' 'Bitkisel üretim alanlarinin yeniden tesisi için ihtiyaç duyulan tohum, fide ve fidani bedelsiz temin edecegiz' 'Devlet buradadir, yangindan zarar gören kimseyi magdur etmeyecegiz. (Yunanistan'daki orman yangini) Yunanistan'in bizden talebi var. Olumlu bakiyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, 53 ilde 270 orman yanginiyla ugrastiklarini, bunlardan 267'sinin kontrol altinda oldugunu, üçüyle ilgili çalismalarin devam ettigini belirterek, "Devlet buradadir, yangindan zarar gören kimseyi magdur etmeyecegiz." dedi.

Pakdemirli, Mugla'nin Marmaris Orman Isletme Müdürlügü Sehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangin Ekip Binasi'nda düzenlenen koordinasyon toplantisina katildi.

Burada orman isçilerinin de katilimiyla basin toplantisi düzenleyen Pakdemirli, 13 gündür orman yanginlariyla mücadele ettiklerini söyledi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesini sürdügünü dile getiren Pakdemirli, "53 ilde 270 orman yanginiyla ugrastik, bunun 267'si kontrol altinda. Iki ilimizde üç orman yangini için çalismalar devam ediyor. Devam eden Mugla'da Köycegiz ve Milas yanginlari, Aydin'da Bozdogan yangini devam ediyor. Yatagan, Kavaklidere, Karaköy, Antalya Kas yanginlari kontrol altina alindi. Ayrica 206 kirsal alan yanginina da müdahale yapildi." diye konustu.

Devam eden yanginlarda 15 uçak, 9 IHA, 64 helikopter, bir insansiz helikopter, 850 arazöz, su tankeri, 430 is makinesi ve 5 bin 250 personelle devam ettiklerini anlatan Pakdemirli, filolarinda su anda 15 uçak ve 64 helikopter oldugunu bildirdi.

Orman teskilatinda ise 3 amfibik uçak, 39 helikopter ve bir insansiz helikopterin oldugunu aktaran Pakdemirli, 10 tane de jandarmaya ait helikopterle yanginlara müdahale edildigini dile getirdi.

Orman yanginlariyla mücadele eden Yunanistan'in yangin söndürme hava araci talebi olduguna isaret eden Pakdemirli, ?"Yunanistan'in bizden talebi var. Olumlu bakiyoruz. Iki 40 tonluk OGM'nin kullanmis oldugu uçak hazirlanmis olup ilgili ülke Disisleri Bakanligindan islemleri tamamlanmasi halinde yola çikacak." dedi.

- "Ormanlarimiz yeniden küllerinden dogacak"

Mugla'daki yanginlara müdahale edildigini aktaran Pakdemirli, "Köycegiz'de yangin vadiye hapsolmus sekilde devam ediyor ama kontrol altinda diyemiyoruz. Kontrol altina alinan yerlerde distan içe dogru sogutma islemi uyguluyoruz. Arazözler en ufak duman kalmayacak sekilde çalisiyor." ifadesini kullandi.

Pakdemirli orman yanginlariyla mücadelede gönüllülerin de önemine isaret etti. Bakan Pakdemirli, orman yanginlariyla mücadelede gönüllü olarak bulunmak isteyenlerin e-devlet üzerinden basvuru yapabilecegini söyledi.

Yanginin söndürüldügü yerlerde hasar tespit çalismasi yapildigina deginen Pakdemirli, "9 ilde 26 ilçe, 180 köyde, 7 bin 735 çiftçimizin hasar tespit çalismasi yapildi. Mugla'da orman yanginlarinda 4 bin 500'e yakin ari kovani zarar gördü. Türkiye'nin çam bali merkezi olan Mugla'da bu konuda yaralari saracagiz, yeni bal ormanlari tesis edecegiz. Devlet buradadir, yangindan zarar gören kimseyi magdur etmeyecegiz." diye konustu.

Ormanlari korumak için her zaman ekim ve dikimlerde yangin kontrol alanlari olusturduklarini belirten Pakdemirli, "Bundan sonraki ekim dikimlerde yangin kontrol seritlerimizin daha genis olmasi için çabamiz olacak." ifadesini kullandi.

Hiç kimsenin endise etmemesini isteyen Pakdemirli, "Ormanlarimiz yeniden küllerinden dogacak." dedi.

Yangindan zarar gören vatandasa destek olacaklarini vurgulayan Pakdemirli "Bitkisel üretim alanlarinin yeniden tesisi için ihtiyaç duyulan tohum, fide ve fidani bedelsiz temin edecegiz." diye konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA