Belarus Cumhurbaskani Lukasenko, Bati'nin Ülkesine Yönelik Yaptirimlarinin Ters Etki Yaratabilecegini Söyledi

Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko, Bati'nin ülkesine yönelik yaptirim uygulamasina iliskin, "Yaptirim baltalari ile dirgenleri kullanmaya gerek yok. Bu, ters etki yaratabilir." dedi.

Lukasenko, Belarus'ta 9 Agustos 2020'de yapilan cumhurbaskanligi seçiminin yil dönümünde baskent Minsk'te "Cumhurbaskani ile Büyük Sohbet" konulu basin toplantisi düzenledi.

8 saat 15 dakika süren basin toplantisinda gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Lukasenko, Belarus’ta cumhurbaskanligi seçiminin ardindan izinsiz protesto gösterilerinin düzenlendigini animsatti.

Lukasenko, "Bu gösterilere ülke genelinde katilan kisi sayisi 46 bin 700 kisidir. Belarus’taki muhalefet, gösterilerde çekilen fotograflarla manipüle ederek bu rakami yüksek gösterdi." diye konustu.

Ülkede, kendisini destekleyen vatandas sayisinin bu rakamdan kat kat daha yüksek olduguna dikkati çeken Lukasenko, söz konusu gösterilere radikal militanlarin da katildigi bilgisini paylasti.

- Anayasanin degistirilmesi ile ilgili çalismalar

Belarus anayasasinin degistirilmesi konusunda çalismalarin sürdügünü belirten Lukasenko, "Anayasa Komisyonu çalismalarinin ilk asamasi tamamlandi." seklinde konustu.

Lukasenko, Belarus halkinin ülke yapisinda degisiklik yapilmasini talep ettigine isaret ederek, "Herkes, anayasanin degistirilmesinin yasalar çerçevesinde bu degisiklikler yönünde en önemli adim oldugunu kabul etti. Geri kalan tüm seyler, yasa disi ve kaos olurdu." ifadesini kullandi.

Herkesin degisikliklerle ilgili çalisma sürecine dahil olmaya davet edildigini dile getiren Lukasenko, bu konuda referandumun yapilacagini söyledi.

- "ABD kirmizi çizgiyi geçerse etkilesimi keseriz"

Ülkesinin ABD ile iliskilerine deginen Lukasenko, "ABD, radyoaktif maddeler kaçakçiligiyla mücadele konusundaki çalismalarimizi takdir ediyor. Rusya ile Çin de buna deger veriyor." dedi.

Lukasenko, ABD ile yapici iliskileri sürdürmeye hazir olduklarinin altini çizerek, "Amerikalilari uyardim, kirmizi çizgiyi geçerlerse, bu konuda bile onlarla etkilesimi keseriz." diye konustu.

- "Belarus Cumhurbaskani'ni yok etmeye yönelik planlar basarisizliga mahkum"

Bati ülkelerinin Belarus'a yönelik yaptirim uyguladigini animsatan Lukasenko, "Yaptirim baltalari ile dirgenleri kullanmaya gerek yok. Bu, ters etki yaratabilir." seklinde konustu.

Ingiltere’nin de bugün Belarus’a yönelik yeni yaptirimlar uygulama karari aldigina dikkati çeken Lukasenko, "Yaptirim mi? Uygulayin. Kendinize gelmezseniz, bunun nelere yol açacagini yasayip görecegiz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Lukasenko, kendisini yok etmeye yönelik planlarinin basarisizliga mahkum oldugunu vurguladi.

- "Ukrayna ile iliskiler düsük seviyede"

Ukrayna ile iliskileri degerlendiren Lukasenko, önce bu ülkenin Belarus ile uçuslari durdurdugunu ve ardindan da kendilerinin siniri kapattiklarini hatirlatti.

Lukasenko, Ukrayna’nin "kirmizi çizgiyi" geçtigini vurgulayarak, "Ukrayna ile siyasi iliskilerimiz çok düsük seviyede. Ekonomik iliskilerimiz ise en düsük noktada bulunuyor." dedi.

Ukrayna’nin kendi topraklarinda militanlari egittigini öne süren Lukasenko, "Ukrayna, Belarus’a sinirdan silah sevk ediyor. Bu silahlari biz bulduk ve kendilerine gösterdik." ifadesini kullandi.

Lukasenko, Litvanya ve Polonya ile iyi iliski kurmaya hazir olduklarini dile getirerek, "Iyi iliski kurmak istiyorsaniz herhangi bir sart olmadan diyalog kurabiliriz. Çünkü Belarus, kendisine yönelik tavri hak etmiyor." diye konustu.

- Ukrayna'da Belarus Evi Derneginin Baskani Sisov'un ölümü

Belarus Evi Derneginin Baskani Vitaliy Sisov'un cesedinin geçen hafta Ukrayna’nin baskenti Kiev’deki bir parkta asili bulundugunu animsatan Lukasenko, konuyla iliskili olmadigini savundu.

Sisov’un Ukrayna’da bulunduguna dikkati çeken Lukasenko, "Sisov’u Ukrayna özel güçleri destekliyordu. Bu sahsin ne yaptigini biliyorsunuz. O topraklarinizda bulunuyordu. Bu adam kendisini asti mi yoksa astilar mi bu konuyla ilgilenin ve cevap verin." dedi.

Ukrayna’yi Sisov’un ölümünden sorumlu tutan Lukasenko, olayin arastirilmasi gerektigini vurguladi.

- "Ryanair uçak olayinin arastirilmasina açigiz"

Ryanair’e ait uçagin Atina-Vilnius seferini yaparken bomba ihbari nedeniyle 23 Mayis’ta Minsk'e acil inis yaptigini animsatan Lukasenko, bu olayin arastirilmasina açik olduklarini dile getirdi.

Lukasenko, konunun arastirilmasi için Amerikalilari Belarus’a davet ettiklerine dikkati çekerek, "Gelin ve uçagi indirdigini ispatlayin. Ancak gelmiyorsunuz. Çünkü tüm gerçekleri görüyorsunuz." dedi.

Söz konusu uçakta muhalif Belarus vatandasi Roman Protaseviç’in gözaltina alindigini hatirlatan Lukasenko söyle devam etti:

"Protaseviç’in Belarus’ta bulunmasina sevinmiyorum. O, Polonya ya da Litvanya'da olsaydi benim için daha kolay olurdu. Çünkü bu ülkeler onu satti. Benim de onu simdi korumam gerekiyor."

- "Rusya bizleri uzakta tutuyor"

Ülkesinin Rusya ile iliskilerine de deginen Lukasenko, iki ülke arasinda "entegrasyon" sürecinin sürdügünü dile getirdi.

Lukasenko, "Herhangi bir entegrasyon, egemenligimizi kaybetmeden gerçeklesebilir. En yakin birlige asla karsi çikmadik, ancak nedense her zaman uzakta tutulduk ve simdi de Rusya bizleri kendisinden uzak tutuyor." dedi.

Herhangi bir birligin temelinde, uygun kosullar ile esitlilik unsurunun yattigini belirten Lukasenko, Rusya'nin Belarus'a dogal gazi yüksek fiyatla sattigina isaret etti.

Lukasenko, Rus askeri üssünün Belarus’ta konuslandirilmasi ihtimalini de degerlendirerek, "Gerektiginde, burada sadece Rus üssü degil, tüm Rusya Silahli Kuvvetleri de konuslandirilabilir. Ancak bu, yeni bir dünya savasinin baslamasi tehdidi karsisinda gerçeklesebilir." mesaji verdi.

- "Yakin zamanda gidebilirim" mesaji

Cumhurbaskanligi görevini birakmasi ihtimaline de deginen Lukasenko, bunun yakin zamanda olabilecegini söyledi.

Lukasenko, "Belarus halki kimi seçerse, o da cumhurbaskani olacak. Ancak bu durumda hangi pozisyonda olacagima henüz karar vermedim." dedi.

Kaynak: AA