ABD'nin Afganistan'daki Lojistik Hizmetlerde Görev Alan Yabanci Sözlesmeli Personeli Dubai'de Mahsur Kaldi

ABD’nin Afganistan’daki lojistik ihtiyaçlarinin karsilanmasinda görev alan yabanci sözlesmeli çalisanlarindan bazilari, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynakli seyahat kisitlamalari nedeniyle Dubai’de mahsur kaldi.



Yaklasik 20 yilin ardindan, ABD'nin Afganistan'dan çekilme plani, çogu, dünyanin en yoksul ülkelerinden binlerce sözlesmeli personelin de hayatlarinin degismesine yol açti.

Amerikan üslerinde yillar boyunca temizlik görevlisi, asçi, insaat isçisi, garson ve teknisyen olarak çalismis sözlesmeli personel, pandemi engeli yüzünden Dubai’deki otellerde mahsur kaldi.

ABD'nin Afganistan'in Yeniden Yapilanmasi için Özel Basmüfettislik Ofisinin son rakamlarina göre, Afganistan’daki Amerikan üslerinde nisanda 6 bin 399 olan yabanci sözlesmeli personel sayisi, haziran basinda 2 bin 491’e düsmüstü.

Filipinler, Banglades, Nepal ve Sri Lanka, koronavirüsün son derece bulasici Delta varyanti nedeniyle mayis ortasinda Birlesik Arap Emirlikleri'ne uçuslari durdurmustu.

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararinin ardindan saldirilari zirve noktaya ulasan Taliban, ülkenin Orta Asya ile baglantisini saglayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de pesi sira ele geçiriyor.

Taliban, Afganistan topraklarinin yüzde 80'den fazlasini kontrol ettigini öne sürüyor.

Zaman zaman savas uçaklariyla Afgan ordusuna destek veren ABD'nin askeri faaliyetleri, ay sonunda bitecek.

Birlesmis Milletler'e (BM) göre, Taliban saldirilari ve çatismalarda, son bir ayda binden fazla sivil hayatini kaybetti. Afganistan Bagimsiz Insan Haklari Komisyonu, mayis basindan agustosa kadar yaklasik 1 milyon sivilin evlerinden oldugunu açikladi.

Kaynak: AA