Sudan Etiyopya'daki Elçisini Çekti

Sudan, bazi üst düzey Etiyopyali yetkililerin, ülkenin kuzeyindeki Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) ile hükümet arasindaki çatismalari sona erdirmek için Hartum'un yaptigi diyalog çagrisini reddetmesi sonrasi bu ülkedeki büyükelçisini geri çagirdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Etiyopyali yetkililerin, Sudan'in Etiyopya'nin kuzeyindeki Tigray bölgesindeki çatismalarda rolü oldugu ve isgal iddiasi, Etiyopya’nin Sudan ile iliskilerinde gerçeklerin disina çiktigi ve asilsiz iddialari yaydigi uygulamalarinin bir devamidir." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Etiyopyali üst düzey yetkililerin Sudanla ilgili açiklamalari ve Tigray’daki çatismalarin sona erdirilmesine destek önerisinin reddedilmesi sebebiyle Addis Ababa Büyükelçisi Cemal es-Seyh’in istisare amaciyla geri çagirildigi belirtildi.

Iletisimin, iki ülke iliskilerinin ilerletilmesi ve anlasmazliklarin üstesinden gelinmesinde temel oldugu ve Sudan’in girisiminin "bölgesel baris ve güvenlige olan bagliliginin bir parçasi" oldugu ifade edilen açiklamada, Sudan’in çabalarinin sorumlulugu nedeniyle durmadigi ve Etiyopya’daki çatismaya çözüm bulmayi sürdürecegi kaydedildi.

- Etiyopya'nin kuzeyindeki Tigray sorunu

Etiyopya Basbakanlik Sözcüsü Billene Seyoum, 5 Agustos'ta, Sudan'in ara buluculuk teklifinin su an için zor oldugunu bildirmisti.

Sudan askerlerinin Etiyopya topraklarina girdigini belirten Seyoum, söz konusu ülke ile iliskilerin sikintili olduguna dikkati çekmisti.

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk, 4 Agustos'ta ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile telefon görüsmesi gerçeklestirmis ve Etiyopya hükümeti ile TPLF arasinda diyalog çagrisi yapmisti.

Etiyopya ordusu, Kasim 2020'de baslatilan operasyonda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da bölgenin baskenti Mekelle'den çekilmisti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten ve ülke siyasetinde etkin güç olan TPLF, Basbakan Abiy Ahmed'in 2018'de basa gelmesinden sonra ülkenin en büyük etnik gruplari olan Amhara ve Oromolari iktidarda temsil eden partilerle siyasi çekisme içine girmisti.

TPLF, Addis Ababa hükümetinin, baslattigi askeri operasyonla etnik temizlik yaptigini ileri sürüyor.

Kaynak: AA