Giresunlu Findik Üreticileri Hasat Için Bahçeye Girdi

Türkiye’nin en önemli findik üretim merkezlerinden birisi olan Giresun’da da tipki Trabzon’da oldugu gibi findik hasadi basladi. Bölge ekonomisinin en önemli degerlerinden biri olan findik rekoltesinin iyi olmasi üreticiyi sevindirirken, findik fiyatinin bugünlerde düsmesi ve taban fiyatin henüz açiklanmamasinin tedirginligini yasiyor.

Giresunlu Findik Üreticileri Hasat Için Bahçeye Girdi
Findik fiyatinin yeni hasat döneminin baslamasiyla birlikte serbest piyasada 27 liradan 23 liraya düsmesine dikkat çeken üreticiler, hasada basladiklarini ancak taban fiyatin açiklanmamasi nedeniyle daha da düsmeye devam edeceginden endise duyduklarini ifade ettiler.

Giresun’un sahil kesimlerinde findik hasadina baslayan üreticilerden birisi olan Sami Domaç, “Geçen yil 27 liraya kadar yükselen findik fiyati serbest piyasada 23 liraya kadar düstü. Bu senenin fiyati da henüz açiklanmadi. Son iki yildir hasat öncesi açiklanan findik fiyati bu sene henüz açiklanmadi bu da bizi haliyle endiselendiriyor. Hasada daha yeni baslaniyor umariz ki bizi serbest piyasada tüccarin insafina birakmadan taban fiyat açiklanir. Devlet müdahale alim fiyatini açiklamasa suanda 23 lira olan findik fiyati daha da düsmesinden endise duyuyoruz. Gözümüz, kulagimiz hükümetin açiklayacak oldugu findik fiyatinda. Beklentimizde en az 30 lira olmasidir. Çünkü bu sene bir bahçe temizleme yevmiyesi 400, findik toplama da 150 liranin üzerinde. Bunun gübresini, ilacini da göz önünde bulunduracak olursak en az 30 lira bir fiyat beklentimiz vardir“ dedi.

Findik hasadi yapan isçiler ise her ürünün bir hasat zorlugu olmasina ragmen findik hasadinin daha da zor oldugunu belirttiler.
Kaynak: İHA