Asisiz Gençler Ve Delta Varyanti Hasta Profilini Degistirmeye Basladi

Türkiye’de Kovid-19 vaka sayilari tirmanisa geçerken hasta profili ise degismeye basladi. Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, asisiz gençlerin çok ciddi akciger tutulumlari ile geldigine dikkat çekerek, kapanmaya baslayan kovid servislerinin genç hastalarla dolmaya basladigini söyledi.

Asisiz Gençler Ve Delta Varyanti Hasta Profilini Degistirmeye Basladi
Kovid-19 vakalari yeniden bir artis egilimine girerken kapanan kovid servisleri asisiz gençlerle tekrardan hareketlenmeye basladi.

Binlerce kovid hastasini iyilestirmis VM Medical Park Samsun Hastanesi Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Prof. Dr. Sevket Özkaya, vaka sayilarinin düsmesinden dolayi insanlarin hastaligi bilinç altina atarak kontrolsüz sosyal hayat yasadiklarini belirtti.

Asi ve delta virüsü ile beraber hasta profilinin degistigini ifade eden Prof. Dr. Özkaya, "Deltanin hizli yayilmasi sebebiyle gençlerde ve asi olmayanlarda yaygin bir sekilde hastaneye yatislar var. Kapanan çogu kovid servisleri tekrar açilmaya basladi.

Hasta profilleri de artik 20 ile 30 yas arasindaki bireylere kaymaya basladi.

Bu yüzden son 2 ayda hastaligin azalmasiyla insanlar hastaligi hem inkar ediyorlar hem de asi endisesini yasiyorlar. Bu inkara dokunmamiz lazim. Bu hastalik gençleri etkiliyor. Eskisi gibi 65 yas üstü vatandaslar riskli diyemiyoruz artik. Özellikle asi olmayan gençlerimiz risk altinda ve yatan hastalarimiz gençlerden olusuyor" dedi.



"Geçmiste hastalarin yatacak yer bulamadigi dönemdeki hasta profilini görmeye basladik"

Gelenlerin çok ciddi akciger tutulumlarin olduguna dikkat çeken Özkaya, "Geçtigimiz sene asi bagisiklik olusturacak mi diye herkesin endisesi vardi. Dogal olmayan bir virüse karsi gelistirilen asi gerçekten insanlari koruyacak mi diye hepimizi endiseliydik ama asi geldikten sonra ölüm oranlarinin belirgin sekilde azaldigini görünce asinin gerçekten ise yaradigini gördük. Son 2 ayda vakalar azalinca insanlari hastaligi bilinç altlarina atarak kontrolsüz sosyal hayatlarina devam ettiler. Bunun sonucunda geçmiste hastalarin yatacak yer bulamadigi dönemdeki hasta profilini görmeye basladik. Gelenler ciddi akciger tutulumlari ile geliyor" diye konustu.



"Asi olunmasi sart"

Gençlerin akciger tomografilerini inceleyen Özkaya, "Iki vaka örnegi hakkinda bilgi vermek istiyorum. Insanlara bu isin bitmedigini anlatmamiz lazim. 30 yasinda asi olmamis bir hastamizin filminde çok yaygin akciger hasari var. Su an kendisi yogun bakimda tedavi aliyor. Öte yandan 25 yasinda bir hastamiz var. Iki doz kovid asisini da olmamis. Ciddi akciger tutulumlari var. Çok ciddi solunum sikintisi ile kovid servisinde yatiyor. Su an hasta profilimizin büyük bir kismini bu durum olusturuyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA