Madagaskar'da Cumhurbaskani Rajoelina'ya Suikast Girisimiyle Ilgili 2 Fransiz Emekli Asker Tutuklandi

Madagaskar'da Cumhurbaskani Andry Rajoelina'ya suikast hazirligiyla ilgili aralarinda 2 Fransiz emekli askerin de bulundugu 11 kisi cezaevine gönderildi.

Madagaskar'in resmi haber ajansi Taratra'ya göre, 20 Temmuz'da gözaltina alinan ve 15 günlük gözalti süresi dolan emekli Fransiz askerler Paul Rafanoharana ve Philippe Marc François ile 9 kisi tutuklandi.

"Devletin güvenligini tehlikeye atmak ve cumhurbaskanini öldürmek için komplo kurmak"la suçlanan bu kisiler arasinda yüksek rütbeli askerlerin de oldugu kaydedildi.

Suikast girisimine iliskin bugüne kadar 12'si asker 21 kisi sorgulanmisti. Sorgulananlar arasinda generaller, Antananarivo Baspiskoposu Odon Razanakolona ve Cumhurbaskani Rajoelina'ya yakin bazi isimler de yer almisti.

- "Apollo 21 Projesi"

Daha önce emekli Fransiz asker Rafanoharana'nin bilgisayarinda "Apollo 21 Projesi Bütçesi" baslikli bir belgeye ulasilmisti.

Apollo 21 planiyla aralarinda Cumhurbaskani Rajoelina'nin da bulundugu 5 devlet görevlisinin "ortadan kaldirilmasi" ve yönetime el konulmasinin amaçlandigi ortaya çikmisti.

Madagaskar basinina göre, suikast planinin beyni olan Rafanoharana'nin suikast plani için Madagascar Oil Genel Direktörü ABD'li Russel Kelly'den 10 milyon avro istedigi tespit edilmisti.

Rafanoharana'nin evinde 4 valize yerlestirilmis 225 bin avro ve çok sayida silah ele geçirilmisti.

- Haiti Cumhurbaskani Moise suikastiyla benzer noktalar

Ele geçirilen belgelere göre, suikast hazirligi, Madagaskarli üst düzey askerler tarafindan görevlendirilen, Afrika'da istikrari bozmaya yönelik askeri eylemlere asina 15 kisilik bir komando grubunun ülkeye gelmesiyle baslayacakti.

Kamuoyunda yapilan yorumlarda, olayin planlanma seklinin sasirtici sekilde 7 Temmuz'da öldürülen Haiti Cumhurbaskani Jovenel Moise suikastina benzedigine isaret edilmisti.

Ülkenin bagimsizlik günü olan 26 Haziran'da Jandarma Genel Komutani ve Cumhurbaskani Rajoelina'nin sag kolu Richard Ravalomanana'ya yapilmasi planlanan suikast girisiminin engellendigi de duyurulmustu.

- Emekli Fransiz askerlerin adi ilk kez geçiyor

Madagaskar'da 2009'da yapilan askeri darbe sirasinda muhalefet lideri olan 47 yasindaki Rajoelina, 2014'e kadar sivil geçis sürecinin cumhurbaskani olarak görev yapti.

Rajoelina, Aralik 2018'deki seçimden zaferle çikarak 2019'da cumhurbaskanligi koltuguna oturdu.

Eski Fransiz sömürgesi olan, Hint Okyanusu'nda ada ülkesi Madagaskar, bagimsizligini kazandigi 1960'dan bu yana siyasi istikrarsizlik ve darbeler yasasa da ilk kez emekli Fransiz askerlerin ismi böyle bir olayda geçiyor.

Yaklasik 27 milyon nüfusa sahip Madagaskar'da 26 bin Fransiz vatandasi yasiyor.

Kaynak: AA