Kanada'da Ilk Kez Katolik Kilisesinin Hayir Kurumu Statüsünün Iptali Için Kampanya Baslatildi

TORONTO – Kanada Katolik Kilisesinin hayir kurumu statüsünün, yatili kilise okullari konusundaki yaklasimi nedeniyle kaldirilmasi için imza kampanyasi baslatildi.

Kanada'da bugüne kadar Müslümanlara ait hayir kurumlarinin karsi karsiya kaldigi, 'hayir kurumu statüsünün iptali' ilk kez Katolik Kilisesi için talep edildi.

Kanada'nin Vancouver kentinde yasayan David Thomson isimli kisinin change.org isimli internet sitesi üzerinden baslattigi imza kampanyasina, su ana kadar 6 binden fazla kisi katildi.

Thomson CBC'ye yaptigi açiklamada, Katolik Kilisesinin hayatta kalanlara ihanet ettigini ve degisimi tesvik edecek tek seyin mali bir sonuç oldugunu söyledi.

Kampanya ile Katolik Kilisesinin hayir kurumu statüsünün iptal edilmesinin yani sira mali sübvansiyonlarin kaldirilmasini ve emlak vergisi muafiyetlerinin sona erdirilmesini isteyen Thomson, "Kanada'daki yerli halk için adaleti, esitligi ve hakkaniyeti desteklemeye yardim etmek istedim." dedi.

Kariyerinin büyük bölümünde hayir kurumlarinda çalistigini söyleyen Thomson, Kamloops, Cowessess First Nation ve Kanada'nin baska yerlerindeki yatili okul bölgelerinde bulunan isaretsiz mezar haberlerinin kendisini derinden etkiledigini ifade etti.

Thomson, kilisenin yerlilere verilmek üzere toplamayi taahhüt ettigi 25 milyon dolari toplayamayacagina dair yargi karari çikartirken, yeni kilise insasi projelerine 300 milyon dolardan fazla harcadigini ögrendiginde öfkelendigini kaydetti.

David Thomson, "Ayrica, hayatta kalanlara dagitilmasi gereken milyonlarca dolarin Katolik Kilisesi avukatlarina, idarecilerine ve geri dönüsü olmayan yerlere gittigine dair haberlerden de hayal kirikligina ugradim."’ diye konustu.

Kanada kanunlarina göre, hayir kurumu statüsü verilen organizasyonlar, halktan topladiklari bagislari amacina uygun kullanmadiklari takdirde Kanada Gelir Idaresi tarafindan incelemeye aliniyor.

Inceleme sonunda, toplanan yardimlarin kanun ve yönergelerde belirlenen usullere uygun harcanmadiginin tespit edilmesi durumunda bu kuruluslarin hayir kurumu statüsü iptal ediliyor.

Kanada Gelir Idaresi, son yillarda bu gerekçeyle Müslümanlara ait birçok hayir kurumunun statüsünü iptal ettigi için elestirilerin odagi haline gelmisti.

Kaynak: AA