Ikinci Dünya Savasi'nda Hirosima'ya Atom Bombasi Atilmasinin 76. Yili

Japonya Basbakani Suga Yosihide: 'Japonya, nükleer silahsizlanmanin tesvik edilmesine yönelik degisken görüslere sahip uluslar arasinda köprü görevi üstlenecektir' BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: 'Nükleer silahlarin kullaniminin karsisindaki tek garanti, bu silahlarin tamamen yok edilmesidir'.

Japonya Basbakani Suga Yosihide, ülkelerin, nükleer silahsizlanma yolunda gerçekçi tesebbüslerde israrci olmasi gerektigini belirterek, "Japonya, nükleer silahsizlanmanin tesvik edilmesine yönelik degisken görüslere sahip uluslar arasinda köprü görevi üstlenecektir." dedi.

Ikinci Dünya Savasi'nda Pasifik Muharebelerinde Japonya'nin Hirosima kentinin bombalanmasinin 76'inci yili dolayisiyla kentteki Baris Aniti'nda anma töreni düzenlendi.

Tören, kente bombalarin atildigi saat olan 08.15'te (yerel saatle) bir dakikalik saygi durusuyla basladi.

Törene basbakan olarak ilk kez katilan Suga, ülkelerin, nükleer silahsizlanma yolunda gerçekçi tesebbüslerde israrci olmasi gerektigini söyledi. Suga, "Japonya, nükleer silahsizlanmanin tesvik edilmesine yönelik degisken görüslere sahip uluslar arasinda köprü görevi üstlenecektir." diye konustu.

Suga, hükümetin, "hibakusa" diye bilinen atom bombasi magdurlarina kapsamli yardim faaliyetlerine devam edecegini ve nükleer silahsizlanmanin savunuculari ile is birligini sürdürecegini ifade etti.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle katilamadigi törene video mesaj gönderdi.

BM'nin, "nükleer silahsiz dünya" vizyonu tasiyan "hibakusalar" ile ayni vizyonu tasidigini kaydeden Guterres, "Nükleer silahlarin kullaniminin karsisindaki tek garanti, bu silahlarin tamamen yok edilmesidir." ifadesini kullandi.

Hirosima Belediye Baskani Matsui Kazumi de nükleer silahsizlanma için bireysel ve toplu çabalarin yeni nesillere aktarilmasi gerektigini söyledi.

Matsui, "(Nükleer silahlari) Ortadan kaldirma süreci engelsiz degil ancak bomba magdurlarinin idealini devralan gençlerden bir umut isigi yükseliyor." dedi.
Kaynak: AA