BM Açiklamasi 'Afganistan'daki Çatismalar Daha Ölümcül Ve Yikici Bir Asamaya Ulasti'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, Afganistan’daki çatismalarin daha ölümcül ve yikici bir asamaya ulastigini belirterek, son 1 ayda yasanan çatismalarda binden fazla kisinin hayatini kaybettigini söyledi.

BM Açiklamasi 'Afganistan'daki Çatismalar Daha Ölümcül Ve Yikici Bir Asamaya Ulasti'
BM Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, BM Güvenlik Konseyi’ne verdigi brifingde, Taliban’in ilerleyisini sürdürdügü Afganistan’in tehlikeli bir dönüm noktasina girdigini ve ülkedeki çatismalarin daha ölümcül, daha yikici bir asamaya ulastigini söyledi.

Lyons ülkede son 1 ayda yasanan çatismalarda binden fazla kisinin hayatini kaybettigini belirterek, "Önümüzde bizi ya gerçek bir baris müzakeresi ya da korkunç bir insani durum, daha fazla insan haklari ihlalleri ve trajik bir kriz bekliyor” dedi.

Afganistan’daki çatismalarin ülke sinirlarinin ötesinde de sonuçlari olacagini vurgulayan Lyons, söz konusu krizin Suriye ve Saraybosna’daki savaslari animsattigini ifade etti.

Lyons, "Kentsel alanlara saldirmak, kasitli olarak zarar vermek ve büyük sivil kayiplara neden olmaktir. Bununla birlikte, büyük kentsel alanlari tehdit etmek, muhtemel katliami kabul eden Taliban’in stratejik karari gibi görünüyor" ifadelerini kullandi.

Çok sayida Afgan’in ülkeden ayrilmaya çalistigini söyleyen Lyons, "Bu yil, hem düzensiz hem de yasal yollardan göç edenlerin sayisinin 2 katina çikmasini bekliyoruz" diye konustu.

Afganistan’in BM Büyükelçisi Ghulam Isaczai de Güvenlik Konseyi’ne "felaketi önlemek" için harekete geçme çagrisinda bulunarak, "Ülkemizin neredeyse yarisinda Taliban ve yabanci terörist ortaklarinin agir insan haklari ihlallerine iliskin raporlar var. Taliban’in saldirdigi sehirlerde yasayanlarin güvenligi konusunda son derece endiseliyiz" dedi.

-IHA-
Kaynak: İHA