Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Manavgat Ve Gündogmus Yanginlari Kontrol Altina Alindi, 59 Mahalle Etkilendi'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Antalya’nin Manavgat ilçesindeki yanginin kontrol alindigini belirterek, "Bugün yanginlara bin 915 araç, 8 bin 155 personelle müdahale ettik. Hava unsurlarimiz yaklasik bin 600 sorti gerçeklestirdi. Toplamda 5 ilçede 59 mahallemiz yaklasik 10 gündür süren yanginlardan etkilendi" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Manavgat Ve Gündogmus Yanginlari Kontrol Altina Alindi, 59 Mahalle Etkilendi'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile Ulastirma ve Altyapi Adil Karaismailoglu, Antalya’nin Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki degerlendirme toplantisi öncesi açiklamalarda bulundu.

"Manavgat ve Gündogmus yanginlari 218’inci saatte kontrol altina alindi"

Dün yanginin Antalya’da kontrol altina alinmasi noktasinda umutlu olduklarini söylediklerini hatirlatan Bakan Çavusoglu, “Çünkü dün tüm zor ve rüzgarin çok güçlü olmasina ragmen en kritik noktalarda yangini arkadaslarimizin cansiperane çalismalari sayesinde durdurmustuk. Allah korusunun o kritik yerlerin ötesine gitseydi, 5-10 gün daha yangin devam edebilirdi. Hamdolsun Manavgat ve Gündogmus yanginlari 218’inci saatte kontrol altina alindi. Aktif devam eden suan Ibradi Eynif Ovasi’nda söndürme çalismalarimiz devam ediyor. Bugün hem karadan hem de havadan uçak ve helikopterlerimiz bu bölgeye yogunlasti. Orada kontrol disinda da bir durum yok çok sükür” diye konustu.



"59 mahalle etkilendi"

Bugün yanginlara bin 915 araç, 8 bin 155 personelle sahada olduklarini kaydeden Bakan Çavusoglu, “Hava unsurlarimiz yaklasik bin 600 sorti gerçeklestirdi. Toplamda bes ilçede 59 mahallemiz yaklasik 10 gündür süren yanginlardan etkilendi. Vatandaslarimizin yaralarini hizlica sariyoruz. Gerek yangin söndürme gerekse hasar tespit noktasinda çok sayida kurumumuz sahada uyum içinde el birligiyle çalisiyor. Bakanlarimiz bu çalismalarini yakindan yönetiyorlar. Yangin süresince cansiperane tüm orman teskilatina, kamu kurumlarina, Türkiye’nin her yerinden gelen belediyelere, STK’lar tüm gönüllülerimize çalismalarindan dolayi tesekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

"ABD’den 2 helikopter geliyor"

Yurt disindan gelen destekler ve talepler hakkinda da bilgiler veren Bakan Çavusoglu, “Azerbaycan’dan daha önce ekip ve ekipmanlar gelmisti. Azerbaycan’dan dün bir uçak ülkemize geldi Dalaman’a indi. Dün yola çikan 40 itfaiye araci ve 162 personel ülkemize Gürcistan’dan giris yapti. Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in talimatiyla 200 ilave ek itfaiye personeli de bu aksam uçakla Dalaman’a intikal edecek. Kazakistan Disisleri Bakani Muhtar Tileuberdi ile telefonla görüstüm. Kazakistan’dan da iki helikopter yola çikti, 16 kisilik ekibiyle. Israil’den bir sirketimizin 2 yangin söndürme uçagi kiraladigini söylemistim. Bugün Dalaman’a uçaklarda inmis bulunuyor. ABD’den gelecek 2 helikopterin de pazartesi günü Türkiye’de olacaginin bilgisini aldik” dedi.



"Dünyadaki yanginlar"

Bu senenin kritik bir yil oldugunu ve her yerde yangin oldugunu aktaran Bakan Çavusoglu, “Bu yanginlarin söndürülmesi için Türkiye olarak üzerimize düseni yapiyoruz. Antalya’da yanginlar söndürüldü Ibradi hariç. Gözümüz, kulagimiz, dualarimiz, tabii ki orada. Mugla ve diger bölgelerde çalisan arkadaslarimiz tüm ekiplerimizde o bölgelerde yogun çalisiyorlar. Yanginin söndürülmesi için bakanliklarimiz gerekli yönlendirmeyi yapiyor. Yunanistan’da yangin devam ediyor. Bugün Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias’i aradim bilgi aldim. Elbette herkes kendi derdiyle ugrasiyor, Italya’da Balkanlarda yanginlar var. Dünyanin her yerinde birçok ülkede uzun süre devam eden yanginlar var. Biz kendi yanginlarimizi söndürmenin derdindeyken, tabi dünyanin diger yerindeki yanin ormanlari görüyoruz. Tüm ülkelere geçmis olsun dileklerimi ilettim. Bu dilegini Yunanistan Disisleri Bakani Dendias’a da ilettim" ifadelerine yer verdi.

"821 vatandasimizdan 808’inin tedavisi tamamlandi”

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ise, “Antalya’da orman yangininda 59 mahalle dogrudan etkilendi. 8 bini askin personel ve araç ile ayni kararlilik ile çalismalar devam ediyor. 821 vatandasimizdan 808’inin tedavisi tamamlandi. 6 vatandasimizin tedavisi devam ediyor. 45 mahallemizde 2 bin 544 afetzede kardesimize psikososyal destek veriyoruz. 49 vatandasimizi yurtlarda misafir ediyoruz. Toplamda acil ihtiyaç olan 146 konteyner kurulumu tamamlandi. 3-4 gün içerisinde konteyner ihtiyacini AFAD karisilacak. 400 konteyner geldi. 140 çadir kurulumu tamamlandi. Günde 17 bin vatandasimiza yemek dagitiyoruz. Hayvanlarimiz için veteriner hekimlerimiz çalismaya devam ediyor” dedi.



“Toplamda 52.5 milyon nakdi yardim gönderildi”

Tarim arazilerinde medyana gelen hasarlarin tespit çalismalarinin da basladigini belirten Kurum, “Toplamda 52.5 milyon nakdi yardim gönderildi. Toplamda 16 milyon 800 bin lira hesaplara yatti. Kalici süreçlerimizi isletiyoruz. 7 ilde bin kisilik ekip ile hasar tespit çalismasi yapiyoruz. Mugla disinda yanginin söndürüldügü her noktada hasar tespit çalismalari tamamlandi. Antalya’da toplamda 6 bin 340 bagimsiz bölüm incelendi. 2 bin 164 bagimsiz birim yikilmasi tespit edildi. Yeni konutlarin yapimi için adimlari atiyoruz. 503 binanin yikimi tamamlandi. Tedbir amaçli elektrik vermedigimiz 2 mahallemiz disinda elektrik verilmeyen mahalle kalmadi. Zaman kaybina tahammülümüz yok. Çalismalarimizi baslattik. En geç bir ay içerisinde ihtiyaçlarini giderecek adimlari atacagiz. Önümüzdeki yaz gelmeden konutlari bitiriyor olacagiz. 3 ay içerisinde bütün ahirlarimizin yapimini tamamlayacagiz. 1 yil içerisinde tüm alani agaçlandiracagiz. Daha önce de milletimizin destegi ile nice zorluklarin üstesinden geldik, bunu da atlatacagiz” dedi.



“Devletimiz çok güçlüdür”

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ise, “Yanginlarin söndürülmesinde çalisan bütün arkadaslarimiza minnettariz. Antalya bölgesinde bulunan yanginlarin sonuna geliyoruz. Insallah Mugla’da bulunan yanginlari da kisa sürede söndürecegiz. Afetin izlerini kisa sürede ortadan kaldiracagiz. Bu görülmemis farkli bir afetti. Bunun da üstesinden gelecegiz. Devletimiz çok güçlüdür” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA