Ankara'da Mesire Alanlarinda Mangal Yasagi

Ankara Valiligi, mesire alanlari, tabiat parklari ve milli parklarda ates, mangal, semaver, piknik tüpü yakilmasinin 15 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandigini açikladi.

Ankara Valiligi, orman yanginlarinin önlenmesine iliskin kararlar aldi. Valilikten yapilan açiklamaya göre; kent sinirlari içerisindeki bazi mesire alanlari hariç olmak üzere, ormanlik alanlara girisler, 5 Agustos- 15 Eylül 2021 tarihleri arasinda, Orman Kanunu ve Il Idaresi Kanunu maddeleri uyarinca yasaklandi. Il sinirlari içerisindeki tüm ormanlik sahalara, Ankara Doga Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlügü’nce sokak hayvanlarini beslemekle görevlendirilenler ve yetkili kamu görevlileri haricinde girilmesi yasaklandi.

Mangal yasagi

Ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan, mesire alanlari, tabiat parklari ve milli parklarda 5 Agustos- 15 Eylül 2021 tarihleri arasinda ates, mangal, semaver, piknik tüpü ve benzeri maddelerin yakilmasi yasaklandi. Bu alanlara gün içerisinde saat 08.00 ile 20.00 arasinda giris ve çikis yapilabilecek.

Ormancilik faaliyetlerinin geregi olarak üretim çalismalarinin devami, fidan dikme bakim ve onarim gibi orman idaresinden ihale veya tahsisli sözlesmelerle is almis kisiler ile bu çalismalari denetleyen ve kontrol eden orman idaresi personellerinin haricindeki vatandaslarin ormanlara giris ve çikislari yasaklandi.

Aniz yakmak yasak

Orman Yasasi kapsaminda olan seyrek yerlesim yerleri basta olmak üzere, orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan seyrek yerlesim yerlerinde aniz, bag, bahçe ve tarla temizliginden meydana gelen dallarin ve her türlü bitki örtüsünün yakilmasi ve havai fisek atilmasi yasaklandi. Orman alani civarindaki tesisler ile sanayi kuruluslari, orman alanlarini etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle olusabilecek yangin riskine karsi, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacak.

Belediyeler is makinelerini hazir bulunduracak

Enerji nakil hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar hatlarin özellikle ormanlik alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek, yangin riskine karsi her türlü

tedbiri alarak, gerektiginde enerji kesintisi uygulayacak. Tüm belediyeler, orman içi, orman kenari ve bitisiginde bulunan çöp toplama alanlari çevresinde koruma bandi olusturacak ve yangin riskine karsi gerekli is makinelerini hazir bulunduracak.

Kaymakamliklar ve Orman Bölge Müdürlügü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kollugundan olusturulan denetim ekipleri, etkin bir sekilde gözetim ve denetim yapacak. Gerekli hallerde ilçe kaymakamlarinin emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanlari kullanilarak yangina karsi etkili müdahale edilmesi saglanacak.

Belirtilen karar ve önlemlere aykiri hareket edenler hakkinda 6831 sayili Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarinca idari ve adli islem yapilacak.
Kaynak: İHA