ABD Ile Israil, Israil'e Ait Gemiye Yapilan Saldiri Konusunda Ortak Hareket Edecek

Israil'e ait "Mercer Street" adli gemiye yapilan saldiriyi görüsen ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ile Israilli mevkidasi Benjamin Gantz, "Iran'in bölgedeki saldirilarina karsi ortak endiselerini" dile getirdi.

ABD Savunma Bakanligindan (Pentagon) yapilan yazili açiklamada, Austin ile Gantz'in, telefon görüsmesinde Iran'in sorumlu oldugu belirtilen saldiri hakkinda degerlendirme yaptigi belirtildi.

Açiklamaya göre, iki bakan da Iran'in bölgede insansiz hava araçlarini kullanarak düzenledigi saldirilardan ortak endise duyduklarini dile getirdi ve bölgesel güvenlik için ortak hareket etmeye devam edecekleri mesajini verdi.

Austin ile Gantz, ayrica, bundan sonra atilacak adimlar noktasinda ortak hareket edeceklerini ve koordinasyon halinde olacaklarini vurguladi.

Israilli is insani Eyal Ofer'in sahibi oldugu Ingiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Sirketine ait Liberya bandirali "Mercer Street" adli petrol tankeri, 29 Temmuz'da Tanzanya'dan Birlesik Arap Emirlikleri'ne giderken Umman Denizi'nde saldiriya ugramis, saldirida biri Ingiliz digeri Romanyali 2 kisi hayatini kaybetmisti.

Israil ile Ingiltere, insansiz hava araciyla düzenlendigi belirtilen saldirinin arkasinda Tahran'in oldugunu ileri sürmüs, Iran Disisleri Bakanligi ise suçlamalari reddetmisti.

Israil Basbakani Naftali Bennett, 3 Agustos'ta olayla ilgili yaptigi açiklamada, ülkesinin Iran'a karsi tek basina harekete geçebilecegini ifade etmis, Israil Savunma Bakani Gantz da ülkesinin Iran'a askeri saldiriya hazir oldugunu söylemisti.

Son olarak G-7 ülkeleri ortak bir yazili açiklama yaparak saldiriya iliskin delillerin Iran'i isaret ettigini belirtmisti.

Kaynak: AA