Üzüm Rekoltesi Sun'i Zekâ Ile Ölçülüyor

Balikesir’in Bandirma ilçesinde bulunan bir üzüm baginda ilk kez sun’i zekâ teknolojisi kullanilarak rekolte ölçümü yapildi.

Üzüm Rekoltesi Sun'i Zekâ Ile Ölçülüyor
Bandirma’nin Yeni Ziraatli kirsal mahallesinde Recep Durmaz’a ait üzüm baginda ilk kez sun’i zekâ teknolojisi ile rekolte ölçümü gerçeklestirildi.

40 dönümden olusan üzüm baginda "meyvesayar" adli bilgisayar programi araciligiyla ve drone ile yapilan rekolte ölçümü hakkinda bilgi veren Tarsens Kurucusu ve Müdürü Celil Serhan Tezcan, "Meyvesayar projemizi tanitmak için toplandik. Baglarda meyve ve sürgün sayimi, yapraklarin meyveleri ne kadar kapatip kapatmadigini, ki bu günes yaniklari için gerekli bir çalisma, ölçmek mümkün. Su anda dünyanin en eski sarap firmalarindan birine bu projeyi sattik. Bu bizim uluslararasi ilk satisimizdi. 7 aydir sistemi kullaniyorlar. Hassaslik 400 kat artti. Sira üzerine sayim dogrulugumuz ise yüzde 99,5 seviyesinde. Dolayisiyla eski sisteme göre bizim sistemimiz yaklasik 30-40 bin kat dogru sonuç vermis oluyor. Biz burada insan gücü ile 2 ayda yapilabilecek bir islemi bagi dolasirken bir kaç dakikada yapar hale geldik" dedi.

Kirsaldaki nüfus 50 yasin üzerinde

Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.S. Genel Müdürü ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Cem Aldag ise, artan dünya nüfusu ve kirsalda yasayan insanlarin tarimdan uzaklasmasi yüzünden her geçen gün tarimda teknolojinin öneminin arttigini ifade ederek, "Günümüzün en büyük sorunlarindan biri ne yazik ki artik kirsalda yasayan insanlarin tarimdan uzaklasmasi. Istatistiklere bakildiginda köylerde yasayan nüfus genelde 50 yasin üzerinde. Nüfusumuzun giderek arttigini düsünürsek gida hayati önemini artirarak korumakta. Bu anlamda da biz makineleri ve yeni teknolojileri hayatin içerisine daha çok katmak zorundayiz. Bandirma’da bir girisimci tarafindan kurulmus olan Tarsens firmasi ile birlikte yapay zeka destekli bir rekolte tahmin sistemi gelistirdik. Bu sayede daha kisa sürede rekolte tahmini yapiliyor. Insan faktörünün hatalarini ortadan kaldiriyoruz" dedi.

Yeni Ziraatli Muhtari Murat Özhan da köylerinde ilk kez böyle bir uygulama gerçeklestirildigini ve artik hayatimizin her alaninda olan bilgisayarlarin tarimda da aktif bir sekilde kullanilmasindan ötürü memnun olduklarini ifade etti.

Üzüm baginin sahibi olan Recep Durmaz ise yaptigi açiklamada, "8 yildir bu isi yapiyorum. 4 çesit ürünüm var burada. Baska islere benzemiyor. Bu bölgede üzüm yetistiriciligi yapilmadigi için ilk zamanlarda çok zahmet çektik. Bir firmadan geldiler onlar sayesinde rahatladik. Bu sene verimden ve kaliteden memnunuz. Hepsi iyi gidiyor. 40 dönüm bir alan burasi. 6 bin kök asma var. Bu sene 70-80 ton ürün çikar buradan. Fiyatlar da iyi duruyor. Ama önümüzdeki sene ne olur bilinmez. Hasada 15 gün var. Ürünlerde bosluk olusmasin diye bekliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA