Malezya Basbakani Muhyiddin, Meclis Çogunlugunu Kanitlamak Için Güven Oylamasina Gidecek

Malezya Basbakani Muhyiddin Yasin, bir süredir tartisma konusu olan meclis çogunlugunu kanitlamak için eylülde güven oylamasina gidecegini açikladi.

Basbakan Muhyiddin, iktidar koalisyonu partilerinden Birlesik Malay Ulusal Örgütünün (UMNO) dün hükümete destegini çektigine dair açiklamasinin ardindan, meclis çogunlugunu kaybettigine dair tartismalara açiklik getirmek için basina konustu.

Konuyu müzakere etmek üzere bu sabah Malezya Krali Sultan Abdullah Sah ile görüstügünü aktaran Muhyiddin, "Yeterli sayida milletvekilinin beni destekledigine dair Majesteleri Kral'i bilgilendirdim ve meclis çogunlugumun olduguna dair kendisini temin ettim." dedi.

Muhyiddin, simdiye kadar birkaç kez yeterli meclis çogunlugu bulunduguna dair süphelerin var oldugunun altini çizerek "Bu nedenle Majesteleri Kral'a, parlamentoda çogunlugumu kanitlayacagima dair bilgilendirmede bulundum." seklinde konustu.

Malezya Basbakani, olagan Meclis oturumlarinin baslayacagi eylül ayinda güven oylamasinin yapilacagini belirtti.

UMNO Genel Baskani Ahmed Zahid Hamidi, dün düzenledigi basin toplantisinda, partisinin hükümet koalisyonuna destegini çektigini açiklamisti.

Hükümetin meclis çogunlugunu kaybettigini öne süren Zahid, Muhyiddin'i istifaya çagirmisti.

Zahid'in açiklamasinin ardindan kabinedeki UMNO üyelerinden Enerji ve Dogal Kaynaklar Bakani Semsul Enver Nasarah görevinden istifa etmisti.

- Hükümetin meclis çogunlugu tartismasi

Malezya Parlamentosunda 220 milletvekili bulunurken, iktidar olmak isteyen koalisyonun en az 111 milletvekilinin destegini almasi gerekiyor.

1 Mart 2020'de göreve geldiginde 115 milletvekili tarafindan desteklenen Muhyiddin'in, parlamentoda 38 milletvekili bulunan UMNO'nun destegini çekmesiyle meclis çogunlugunu kaybetmesi bekleniyor.

Buna karsin UMNO üyesi milletvekillerinin büyük bir kisminin, partinin aldigi karara uymayip Muhyiddin'i destekledigi öne sürülüyor.

Meclis çogunlugunu kaybetmesi durumunda Muhyiddin'in azinlik hükümeti lideri olarak görevine devam etmesi veya Malezya Krali'nin, meclis çogunlugunu saglayacagini düsündügü bir milletvekilini basbakan olarak atamasi ihtimali bulunuyor.

- Iktidar koalisyonunda anlasmazliklar

23 Subat 2020'de eski Basbakan Mahathir Muhammed'in istifasiyla sonuçlanan siyasi krizin ardindan eski Içisleri Bakani Muhyiddin Yasin, muhalefetteki UMNO ve Malezya Islam Partisinin (PAS) destegiyle yeni koalisyon kurarak basbakanligi devralmisti.

Muhyiddin'in basbakan olduktan sonra UMNO üyesi milletvekillerine kabinede az görev vermesi, iktidar koalisyonunda zaman zaman anlasmazliklara yol açmisti.

Bu yil 29 Mart'ta düzenlenen UMNO genel kongresinde parti yönetimi, bir sonraki seçimlere kadar iktidar koalisyonunda kalmaya karar vermis fakat seçimlerde Muhyiddin'i desteklemeyeceklerini ilan etmisti.

UMNO Genel Baskani Zahid, 8 Temmuz'daki açiklamasinda, Muhyiddin'in OHAL kararnamelerini kendi amaçlari dogrultusunda kullandigini öne sürmüs ve UMNO'nun Muhyiddin'e destegini çektigini duyurmustu.

Zahid'in açiklamasinin ardindan muhalefet partileri, Muhyiddin'in meclis çogunlugunu kaybettigini iddia etmis ve mecliste güven oylamasi çagrisinda bulunmustu.

Kaynak: AA