Içisleri Bakani Soylu'dan CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nun Düzensiz Göç Iddialarina Cevap

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun düzensiz göç meselesi iddialari hakkinda, “Siyasetin sorumluluguna yakismayan, devletin ve kurumlarin itibarina, çalisanlarin emek ve motivasyonuna zarar veren mesnetsiz, art niyetli ve her yönüyle hadsizlik olan bu ithamlara alismayi, israrla tekrarlanan bu yalanlara mesai harcamayi, reddediyorum” dedi.

Içisleri Bakani Soylu'dan CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nun Düzensiz Göç Iddialarina Cevap
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun düzensiz (kaçak) göç meselesi iddialari hakkinda yazili bir metin ile cevap verdi.

Türkiye’nin Suriye ve Ortadogu kaynakli göçü yönetmede tüm dünyanin kabul ettigi bir basariya sahip oldugunu belirten Soylu, Türkiye’nin düzensiz göçle (kaçak) mücadele konusunda da pek çok bölgede oldugu gibi Afganistan’da da çekilme karari sonrasi olasi senaryolar için, uzun zamandan beri ciddi bir hazirlik içinde oldugunu bildirdi. Afganistan’dan gelecek düzensiz göçle mücadele konusunda Türkiye’nin aldigi tedbirleri açiklayan Soylu, “Fiziki hazirlik kapsaminda; Iran sinir hattimizin göç, kaçakçilik ve terörist girisleri açisindan en kritik oldugu 152 kilometrelik kismina güvenlik duvari örülmüs, 85 kilometrelik duvar çalismasi son hizla devam etmektedir. Ayrica 109 kilometrelik kismi ise aydinlatma sistemi ile donatilmistir. Bunlara ek olarak, 79 kilometre boyunca kamera ve algilayici sistemler insa edilerek düzensiz göç hareketliliklerinin sürekli olarak izlenebilmesi saglanmistir. Termal kameralarla gece geçislerinin önlenmesi saglanirken ayni zamanda IHA’lar vasitasiyla düzenli olarak sinirlarimiz kontrol altinda tutulmaktadir. Dogu sinirimizin 740 kilometrelik kisminda kullanilacak ve entegre sinir yönetiminde kilit bir rolü olan elektro optik kuleler ve haberlesme kulelerinin yüzde 90’i tamamlanmistir. Milli Savunma Bakanligi’na bagli hudut birliklerinin yani sira yukarida saydigimiz teknolojik hamlelerle birlikte sinir bölgelerimizde ve geçen yil kaçak göç rotasi olarak belirlenen lokasyonlarda görevlendirilen ilave, 750 Özel Harekat Polisimiz ve 500 Jandarmamiz, 7/24 devriye esasiyla, düzensiz göçle mücadelemize katki saglamaktadir. Yine sinirlarimizda görevlendirilmek üzere 500 ek Güvenlik Korucusu kaydirilmistir. Sinirda yapilan devriye yollarimiza ek olarak termal kamera ile donatilan yüksek teknolojiye sahip 82 zirhli devriye aracimiz ile sinirdaki geçislere aninda müdahale edilmektedir. Kisaca bahsedilen bu önlemler neticesinde 2020 yilinda güney ve dogu sinirlarimizda 505 bin 375 kisinin ülkemize yasa disi yollarla girisi, sinirlarimizda engellenmistir. 2021 yilinda ise bugüne kadar 253 bin 299 kisinin de ayni kapsamda geçisi engellenmistir” ifadelerini kullandi.

Son 7 yildir dünyaya örnek bir göç yönetimi sergileyen Türkiye’nin söz konusu basarisi sadece uluslararasi koruma, geçici koruma ya da düzenli göç alanindan degil düzensiz (kaçak) göçle mücadele alanindan da kaynaklanmakta oldugunu vurgulayan Soylu su ifadeleri kaydetti:

“ Türkiye uzun yillardir göçte hem hedef hem de geçis (transit) ülkedir ve ciddi bir düzensiz (kaçak) göç baskisi ile karsi karsiyadir. Bu baglamda, denizde ve karada, verilerini sik sik kamuoyu ile paylastigimiz düzensiz (kaçak) göçmen yakalamalari ve buna bagli geri gönderme operasyonlari gerçeklestirmektedir. 2018 yilinda 268 bin, 2019 yilinda 454 bin, 2020 yilinda 122 bin 302 ve 2021 yilinda ise 72 bin 879 düzensiz (kaçak) göçmen sinirlarimiz içerisinde yakalanmistir. Sinir disi edilmek üzere idari gözetim karari alinan yabancilarin tutuldugu Geri Gönderme Merkezlerinin kapasitesi Göç Idaresi Genel Müdürlügünce devralindiginda bin 700’lerde iken günümüzde 20 bin seviyesine çikartilmistir. Yakalanan düzensiz göçmenlerin sinir disi edilmesinde yaklasik yüzde 45, yakalama/sinir disi etme oraniyla Göç Idaresi Genel Müdürlügümüz, bu konuda dünyada esi benzeri olmayan bir basariya ulasmistir. Insan ticareti ve göçmen kaçakçiligiyla mücadele acil yardim hatti özelligine sahip olan YIMER 157 araciligiyla Ege’de, 10 bini askin kisinin can kaybi önlenmis ve bu basarisi neticesinde dünya birinciligine layik görülmüstür. Halen tüm göç hareketleri, kaynagindan itibaren dikkatle takip edilmektedir. Muhatap ülkelerle görüsmeler-anlasmalar yapilmaktadir. Son gelismelerden kaynakli Afganistan da dahil olmak üzere geçen yillara nazaran kaynak ülkelerden henüz daha yüksek bir göç olusmamistir.”

“Firat Kalkani, Zeytin Dali, Bahar Kalkani ve Baris Pinari Operasyonlari sayesinde sinirimizin hemen altinda hayatin normallesmesine dair atilan adimlarin da göç yönetiminde ve düzensiz (kaçak) göçün önlenmesinde ciddi katkilari olmustur”

.Firat Kalkani, Zeytin Dali, Bahar Kalkani ve Baris Pinari Operasyonlarin göç yönetiminde ve düzensiz göçün önlenmesinde ciddi katkilari oldugunu belirten Soylu, “Idlib’te aldigimiz ve bugün bizi elestiren mahfillerin briket evler dahil o gün de karsi çiktigi tedbirler, yeni dalgalara karsi önceden tedbir alma ve süreci insani sekilde, güvenli alanlar olusturarak bir strateji dahilinde yönetme anlayisimizin tezahürüdür. Firat Kalkani, Zeytin Dali, Bahar Kalkani ve Baris Pinari Operasyonlari sayesinde sinirimizin hemen altinda hayatin normallesmesine dair atilan adimlarin da göç yönetiminde ve düzensiz (kaçak) göçün önlenmesinde ciddi katkilari olmustur. Son olarak, ABD tarafindan yapilan açiklama ülkemiz ile istisare edilerek alinan bir karar olmayip Disisleri Bakanligimiz tarafindan, konuya iliskin açiklama yapilarak gereken cevap kendilerine verilmistir. Siyasetin sorumluluguna yakismayan, devletin ve kurumlarin itibarina, çalisanlarin emek ve motivasyonuna zarar veren mesnetsiz, art niyetli ve her yönüyle hadsizlik olan bu ithamlara alismayi, israrla tekrarlanan bu yalanlara mesai harcamayi, reddediyorum” açiklamasinda bulundu.

Ayrica Soylu yaptigi paylasimda, su ifadeleri kullandi: “Ana Muhalefet Partisi Genel Baskani’nin; yeni belirledigi siyasi ikbal ugruna, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, Sayin Cumhurbaskanimiza, göç meselesi ile ilgili olarak sahada çalisan idari, sivil ve kolluk olmak üzere tüm personelimize iftira atan bu yaklasimini kiniyor ve acilen hidayet diliyorum. “
Kaynak: İHA