Yesilay Tarafindan 2. Genç Savunuculuk Forumu Düzenlendi

Yesilay'in ikincisini düzenledigi Genç Savunuculuk Forumu'nda bir araya gelen uzmanlar, çevrim içi kumar ve oyun aliskanliklari, bagimlilik, alkol ve tütünün pazarlanmasinda kullanilan yöntemler gibi konulari ele aldi.

Yesilay'dan yapilan açiklamaya göre, 2. Genç Savunuculuk Forumu, dünya genelinde 22 uzman ismin sunumlari ve 50 ülkeden 300 basvuru arasindan seçilen toplam 100 gencin katilimiyla gerçeklesti. Pandemi kosullari nedeniyle ikinci yilinda da çevrim içi düzenlenen etkinlikte iki gün boyunca, Kovid-19 salginiyla degisen çevrim içi kumar ve oyun aliskanliklari, bagimliligin önüne geçilmesinde gençlere spor gibi saglikli yasam aliskanliklari kazandirma, alkol ve tütünün pazarlanmasinda kullanilan yöntemler gibi çesitli konular konusuldu.

Yesilay Genel Sekreter Yardimci Yasin Erol, yaptigi konusmada fiziksel ve ruhsal sagligin sürdürülmesi için bagimliliklarin önlenmesinin altini çizdi.

Erol, Yesilay olarak bagimliliklarla mücadele çalismalarina büyük önem verdiklerini anlatarak, "Bu kapsamda gençlerin de bagimliliklarla ilgili konularda bilinçlenmeleri ve mücadelede sorumluluk üstlenmeleri büyük önem tasiyor. Bagimliliklarin engellemesinde ve halk sagligi konularinda genç nesiller, inisiyatif alarak önleme çalismalarinda aktif rol üstlenmeli." ifadelerini kullandi.

Yesilay'in bagimliliklar konusundaki önleyici ve rehabilite edici çalismalara öncülük ettigini kaydeden Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün de Türkiye'nin de uyusturucu madde kullanimi ve ticaretinin önlenmesi için gerekli önlemleri aldigini vurguladi.

- "Bagimliliklarla mücadelede gençler fark yaratabilir"

Birlesmis Milletler Uyusturucu ve Suç Ofisi Önleme Tedavi ve Rehabilitasyon Biriminden Elizabeth Mattfeld, gençlerin her alanda fark yaratabilecek potansiyele sahip olmasindan hareketle daha fazla aksiyon almalari gerektigini belirtti.

Mattfeld, su degerlendirmelerde bulundu:

"Imkanlar oldukça fazla. Kanun koyucular disinda gençler de bir araya gelerek fikirlerini tartismali, saglikli bir toplum olusturmak için sorumluluk almali. Saglikli bir toplum olusturmak ya da bagimliliklarin önüne geçmek için tek bir yol yok. Bilime dayali yöntemler kullanarak gençler farkindalik yaratabilir."

Japonya'daki Uyusturucu Önleme Merkezinden örnekler veren Birlesmis Milletler Uyusturucu ve Suç Ofisi Uyusturucu Önleme ve Saglik Bölümünden Su Hong ise "Gençlerin bagimliliklarla mücadelede yer almasi için su üç adim çok önemli. Konuyla ilgili bilgi sahibi olmak, bagimliliklari önleme çalismalarina dahil olmak, bilimsel ve kanita dayali yöntemlerle bu çalismalarda fark yaratmak." ifadelerini kullandi.

Harvard Üniversitesinden Dr. John Kelly, özellikle alkol ve uyusturucu madde bagimlilariyla iletisim kurarken kullanilan dilin bireylerin yalniz kalmasina ve bagimlilik davranisinin sürmesine sebep olduguna deginerek, su degerlendirmede bulundu:

"Damgalayici bir dil kullanmak bireysel ve kamusal alanda farkli sonuçlara sebep oluyor. Bagimli birey kisisel olarak utanç, düsük öz güven gibi duygular hissediyor. Ayrica yardim almayi erteliyor ya da dogrudan reddediyor. Birey kamusal alanda ise egitim, spor, istihdam gibi alanlara girmeyi tercih etmiyor."

Kaynak: AA