Orman Yanginlarindan Etkilenen 5 Ilde Elektrik Abonelerinin Borçlari 3 Ay Süre Ile Ertelendi

Cumhurbaskani karariyla Antalya, Mugla, Adana, İçel ve Osmaniye'de yasanan orman yanginlari nedeniyle zarar gören tüketicilerin elektrik tüketimlerine iliskin tahsilatlari 3 ay süreyle ertelendi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla yayimlanan karar, 28 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 5 ilde yasanan orman yanginlarinin etkilerini azaltmak üzere alindi.

Bu kapsamda söz konusu bölgelerdeki tüketicilerin elektrik fatura tahsilatlari, Agustos, Eylül ve Ekim aylarini kapsayacak sekilde ertelendi.

Karara göre, konutu, is yeri ve tarimsal üretim alani kullanilabilir halde olan tüketiciler, bu yerlere iliskin mevcut elektrik aboneligi fatura tahsilatinin erteleme kapsamina alinmasina dair dilekçelerini 1 Ekim'e kadar ilgili tedarik sirketine sunacak veya bu taleplerini ayni tarihe kadar çagri merkezleri ya da çevrim içi basvuru kanallari üzerinden iletecekler.

Konutu, is yeri ve tarimsal üretim alani kullanilamaz halde olan tüketiciler de yangin sonrasi yeni aboneliklerinin fatura tahsilatini erteleme kapsamina almak için ilgili kurumlarca düzenlenmis "hasar durum belgesi" ile basvuruda bulunacak.

Ayrica erteleme kapsamina dahil edilmesi istenilen ticarethane, sanayi ve tarima dayali arazilerin sulanmasi amaci disindaki tarimsal sulama aboneliklerine iliskin is yerlerinin de 28 Temmuz'dan sonra açildigini gösterir "is yeri açma ve çalisma belgesi"nin ilgili sirkete ibraz etmesi zorunlu olacak.

Uygulamadan faydalanacak tüketicilerin 28 Temmuz öncesinde de kendi adlarina veya ticari unvanlarina kayitli bir aboneliklerinin olmasi, ayni tarihten sonraki abonelikleri ile bu tarih öncesindeki aboneliklerinin ayni abone grubunda bulunmasi ve ayni tedarik sirketinin faaliyet bölgesinde bulunmasi gerekecek.

Karar dogrultusunda her bir hasar durum belgesi ile tek bir yeni abonelik için uygulamadan faydalanilacak ve erteleme süresi, ertelemeye konu her bir fatura için ayri ayri uygulanacak.

Ertelemeden kaynakli finansman maliyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacak.

Kamu kurum ve kuruluslara ait yerlerin tüketimleri bu karar disinda tutuldu.

Söz konusu karar 1 Agustos tarihi itibariyla geçerli olacak.

Kaynak: AA