Imam Hatipli Ögrenciler Elektrikli Araba Üretti, Elon Musk'in Tesla'sina Rakip Çikti

Erzurum’da Yakutiye Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri tamamen yerli imkanlarla elektrikli araba üretti. Yerli elektrikli araç Elon Musk’in Tesla’sina rakip oldu. Tam sarj ile 50 kilometre mesafeye kadar gidebilen araç, Erzurum halkinin ise yogun ilgisini topladi.

Imam Hatipli Ögrenciler Elektrikli Araba Üretti, Elon Musk'in Tesla'sina Rakip Çikti
Erzurum’da Yakutiye Imam Hatip Lisesi Ögrencileri, TEKNOFEST yarislari için elektrikli araba üretti. 5 ay gibi kisa bir sürede ürettikleri elektrikli araba 50 kilometre hiza çikarak, 50 kilometre mesafeye gidebiliyor. Tamamen yerli imkanlarla liseli ögrenciler tarafindan tasarlanan elektrikli araç, 6 saat içerisinde sarj olabiliyor. Erzurumlu vatandaslarin yogun ilgisini çeken ve 31 Agustos ile 5 Eylül arasi Kocaeli’de düzenlenecek olan TEKNOFEST yarislarinda ise ‘Dadas’ isimli araç Erzurum’u temsil edecek.

Ögrencileri ile beraber elektrikli araç ürettiklerini belirten Proje Koordinatörü ve Yakutiye Imam Hatip Lisesi Fizik Ögretmeni Fatih Toprak, “Yakutiye Anadolu Imam Hatip Lisesi olarak TEKNOFEST yarislarina katilmak için elektrikli bir araç tasarladik. Daha önce üniversiteler arasinda yapiliyordu. Bu sene ilk defa liseler arasi olacak. Biz de bu yarisa aracimizi tasarlayarak katildik. 31 Agustos ve 5 Eylül tarihleri arasinda yarisa katilacagiz. Bu bir hiz ve süre yarisi degil tamamen enerji verimliligi ile alakali bir yarisma. Aracimiz 50 kilometre mesafeye gidebiliyor. 50 kilometre hiza çikabiliyor ve 6 saat içerisinde sarj oluyor. Tüm tasarimlarimiz ve çalismalarimiz bu yönde oldu. 9 kisilik takimla aracimizi tamamladik. En basta gelisme raporu hazirladik. Bu raporda aracin rengi, tekerlekleri dahil olmak üzere tüm gereksinimlerini belirledik. Bu süreç pandemi döneminde gerçeklesti ve bizi biraz etkiledi. Sokaga çikma kisitlamasi vardi ve çocuklari çikartamiyorduk. Aracimizi 5-6 aylik bir sürede tamamladik. Kocaeli’de bizimle beraber yarisacak 40 lise var. Daha önce üniversite düzeyi vardi ama lise düzeyinde Erzurum’da ilk biziz. Örnek olacagimizi düsünüyorum” dedi.

Yarisma için araci tasarladiklarini kaydeden Yakutiye Imam Hatip Lisesi ögrencisi Ahmet Yasin, “Ilk önce gelisme raporu hazirladik. Bu rapor içerisinde tüm tasarimlarimizi yaptik. Ardindan TEKNOFEST’in bize vermis oldugu destekle üretime geçtik. Üretim asamasinda ilk önce saseyi tasarladik. Sonra gerekli parçalari üreterek arabamizi olusturduk” açiklamalarinda bulundu.

Il Milli Egitim Müdürlügü olarak tüm liselere destek verdiklerini ve bu üretilen araçtan dolayi çok gurur duydugunu söyleyen Erzurum Il Milli Egitim Müdürü Salih Kaygusuz, “Erzurum’da kisa adi ERBAP olan Erzurum Basariyi Artirma Programi uyguluyoruz. Bu programdaki amaçlarimizdan biriside çagin gerektirdigi bilgi ve donanimlari kazandirmak. Amacimiz dogrultusunda Erzurum’daki tüm okullarimizda proje tabanli çalismalar yapiliyor. Bizde Il Milli Egitim Müdürlügü olarak desteklerimizi sunuyoruz. Yakutiye Imam Hatip Lisemiz bizi ürettigi araba ile çok gururlandirdi. Tamamen kendilerinin tasarladiklari ve kendi imkanlariyla ürettikleri elektrikli aracimiz. Bu aracimizi bugün halkimiza tanitiyoruz. Umarim ögrencilerimiz yarismalarda derece kazanacaklar” diye konustu.

Kaynak: İHA