Filistin'de Kovid-19 Nedeniyle Olaganüstü Hal Bir Ay Daha Uzatildi

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle daha önce uygulanan olaganüstü hal (OHAL) durumunu bir ay daha uzatma karari aldi.



Filistin resmi ajansi WAFA, OHAL ile ilgili Devlet Baskani Abbas'in yeni bir kararname yayimladigini duyurdu.

Buna göre Filistin'de Kovid-19 tedbirleri kapsamindaki OHAL bugünden itibaren 1 ay daha uzatildi. Abbas'in aldigi son kararla, Filistin'deki OHAL uygulamasi ikinci yilina yaklasmis oldu.

Isgal altindaki Bati Seria'nin Beytullahim kentinde 3 Mart 2020’de ilk Kovid-19 vakasinin görülmesinin ardindan olaganüstü hal uygulamasina geçilmisti.

Filistin Devlet Baskani Abbas’in ilan ettigi OHAL, isgal altindaki Bati Seria’nin Israil ile Filistin arasinda yapilan Oslo Anlasmasi uyarinca sadece A ve B bölgelerinde uygulanabiliyor.

Hamas’in kontrolündeki Gazze Seridi ile Dogu Kudüs’ün banliyöleri ve Bati Seria’nin C bölgelerinde bu karar uygulanamiyor.

- Son 24 saatte 2 binden fazla vaka kaydedildi

Öte yandan Filistin Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, son 24 saatte 2 bin 466 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi, 5 hastanin hayatini kaybettigi belirtildi.

Vakalardan 1364'ünün abluka altindaki Gazze Seridi'nde, 1102’sinin ise isgal altindaki Bati Seria’da tespit edildigi aktarildi.

Böylece yaklasik 5,2 milyon nüfusa sahip Filistin'de bugüne kadar 3 bin 948 kisi virüs nedeniyle yasamini yitirdi, toplam vaka sayisi 371 bin 582'ye yükseldi.

Aktif vaka sayisinin 20 bini astigi Filistin'de hastalardan 52'sinin durumunun agir oldugu kaydedildi.

Filistin'de temmuz ayinda günlük vaka sayilari 100'ün altina düsmüs, aktif vaka sayisi da 1000'in altina gerilemisti.

Uzmanlar, Delta varyantinin etkisiyle ülkede durumun daha da kötülesmesinden endise duyuyor.

Kaynak: AA