Cezayir'deki Libya'ya Komsu Ülkeler Toplantisi'nda, Libya'ya Seçimlerle Ilgili Heyet Gönderme Karari Alindi

Cezayir'de düzenlenen "Libya'ya Komsu Ülkeler Toplantisi"nda, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlerin öncesinde siyasi süreci degerlendirmek üzere Libya'ya bakanlardan olusan bir heyet gönderilmesine karar verildi.

Libya'da siyasi sürecin desteklenmesi için BM, Afrika Birligi ve Arap Birligi'nin yani sira Cezayir, Tunus, Libya, Misir, Sudan, Nijer, Çad ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti disisleri bakanlarinin katilimiyla dün baslayan ve bugün sona eren toplantinin kapanis bildirisi yayimlandi.

Buna göre, toplantiya katilan disisleri bakanlari, seçim öncesi siyasi süreci degerlendirmek üzere Libyali taraflarla iletisime geçmek için bakanlar düzeyindeki bir heyetin Libya'ya gönderilmesi konusunda anlasti.

Bildiride ayrica, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) karariyla alinan Libya'ya yönelik silah ambargosu yasaginin delinerek ülkeye silah ve parali asker girisinin devam etmesi ve Libyalilari bölme girisimleri kinandi.

Disisleri bakanlari, ateskes anlasmasi çerçevesinde tüm parali askerlerin ve yabanci güçlerin ülkeden çekilmesi çagrisinda bulundu.

Bildiride ayrica, Libya'daki kurumlar, seçimlerin hukuki alt yapisini olusturmaya, askeri kurumlari tek çati altinda birlestirmeye ve ulusal uzlasiyi tesis etmeye çagrildi.

Kapanis bildirisinde, Misir'in, "Libya'ya Komsu Ülkeler"in bir sonraki toplantisina ev sahipligi yapma önerisi memnuniyetle karsilandi.

Cezayir'deki toplanti sonrasinda Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, Libyali mevkidasi Necla el-Menkus ile basin toplantisi düzenledi.

Lamamra, Libya'ya komsu ülkelerin parali askerlerin ve yabanci güçlerin ülkeden çekilmesi üzerinde odaklanma hakki oldugunu ve bu güçleri Libya'ya getirenlerin de onlari geldikleri yere geri götürmesi gerektigini söyledi.

Libya Disisleri Bakani Menkus ise Cezayir'deki toplantinin, komsu ülkelerin çabalarini birlestirmesinin kaçinilmaz oldugunu gösterdigini ifade etti.

Menkus, Libya seçimlerinin vaktinde yapilmasiyla ilgili olarak ise bu konuda üzerlerine düseni yapmaya çalistiklarini ancak mevcut veriler isiginda özellikle de ekonomik ve güvenlikle ilgili olarak pek çok zorluklar bulundugunu dile getirdi.

Kaynak: AA