Çanakkale Kahramani Yahya Çavus'un Belgeseli Çekiliyor

Çanakkale Savaslari kahramanlarindan Ezineli Yahya Çavus’un yazdigi destan beyaz perdeye tasiniyor. Ezineli Yahya Çavus’u oyuncu Görkem Sevindik, Yahya Çavus’un annesi Hanife Dudu’yu Semra Dinçer, Binbasi Mahmut Sabri’yi ise Mehmet Çepiç’in canlandirdigi belgeselin yapimciligini Nihal Agirbas ve senaristligini de Ömer Erbil yapiyor.

Çanakkale Kahramani Yahya Çavus'un Belgeseli Çekiliyor
25 Nisan 1915 sabahi Seddülbahir köyü yakinlarindaki Ertugrul koyuna çikarma yapmaya çalisan düsman askerlerine direnen Bölük Komutani Yüzbasi Hüseyin Bey agir yaralanmasi üzerine, en kidemli erbas olarak komutayi Yahya Çavus almisti. Yahya Çavus, 3 bin askerden olusan Ingiliz kuvvetini, komutasindaki 67 askeriyle, 32 saat süren mavzer atislariyla sahilde durdurmus, isgal güçlerine agir kayiplar verdirerek çikarmayi engellemisti.

Tarihin en kanli savaslarindan biri olarak bilinen Çanakkale Savaslari’ndaki Ezineli Yahya Çavus’un kahramanligi, dogup büyüdügü Ezine ilçesinde çekilen belgeselle anlatilacak.

Kültür Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü, Yahya Çavus Köyü Muhtarligi ve Ezine Belediye Baskanligi destekleriyle çekilen belgeselin yapimciligini Nihal Agirbas, senaristligini ise Ömer Erbil yapiyor. Belgeselde Ezineli Yahya Çavus’u oyuncu Görkem Sevindik, Yahya Çavus’un annesi Hanife Dudu’yu oyuncu Semra Dinçer, Binbasi Mahmut Sabri’yi ise oyuncu Mehmet Çepiç canlandiriyor. Belgeselde Yahya Çavus, köyü, annesi, esi ve çocugu Muharrem ile savas sahneleri anlatiliyor.

AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Yahya Çavus’un köyünde devam eden belgesel çekimleri sirasinda set ekibiyle bir araya geldi. Ekipten çekimler hakkinda bilgi alan Bülent Turan, ardindan restorasyonu devam eden Yahya Çavus’un evinde incelemelerde bulundu.

Yahya Çavus’un Çanakkale Savaslarinin en önemli kahramanlarindan biri oldugunu belirten Bülent Turan, "Ertugrul koyunda 3 binden fazla Ingiliz’e karsi 67 Türk askeri ile birlikte muazzam bir direnis gösterdi. Savasin seyrini degistirdi. Bu bölgedeki ‘Çanakkale Geçilmez’ hatiralarinin en kiymetlilerinden bir tanesi. 250 bin sehidin oldugu yerde çok sayida kahramanimiz ve hatiramiz var. Bu köyün eski ismi Koçeli köyüydü. Zaman içerisinde ise Yahya Çavus’un hatiralarina atifta bulunarak, insanlarimiz köye Yahya Çavus ismini vermisler. Koçeli köyü Yahya Çavus köyü olmus. Bizler de bütün ilgililerle bir araya gelerek bu tarihi sahsiyeti, Çanakkale Savaslari’ni Geçilmez kilan bu sahsiyetlere nasil vefa borcumuzu öderiz diye tartisirken, Yahya Çavus’un evini bulduk. O evin restore edilmesini, müze hâline getirilmesini sagladik. Su ânda müze insaatimiz devam ediyor. Yahya Çavus tüm Türkiye’mize duyulsun, hatirasi bilinsin diye belgesel çalismasi yapiyoruz. Çanakkale’mizden tüm Türkiye’ye Yahya Çavus’un adini, hatirasini anmak istiyoruz. Zaten etrafta gezerseniz bütün gençlerin adi Yahya’dir. Insanlarimiz dolay seyriyle buraya çocuklarina Yahya ismini vererek aslinda Yahya Çavus’a bir atifta bulunmuslar. O yüzden çok kiymetli bir is yaptigimizin kanaatindeyim. Köyümüzün hem turizme açilmasi, hem de Çanakkale Savaslari’na vefa borcu ödenmesi açisindan kiymetliydi. Sadece belgesel, müze ev degil, ayni sekilde bir turizm rotasi olan Troas Kültür Yolu çalismamiz var. Bu yol içerisindeki çok önemli bir bölümde Yahya Çavus adiyla hem buradan geçecek, hem de insanlarimiza Yahya Çavus’un kim oldugunu tekrar anlatma imkâni bulacagiz" dedi.

Kaynak: İHA