Içisleri Bakani Soylu Yangin Bölgesinde Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (1)

'Orman teskilatimizdan Karayollari'miza kadar, güvenlik teskilatlarimizdan belediyelerimize kadar herkes büyük bir mücadele ortaya koymaktadir' 'Burada hiç kimse siyasi ve ideolojik bir ayrilik ortaya koymadan, kirmizibeyaz Türkiye formasiyla, ayyildizla mücadelesini devam ettiriyor' 'Yangin yerlesim yerlerine inmeye basladigi andan itibaren TOMA devreye girdi'.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Orman teskilatindan Karayollari'na kadar, güvenlik teskilatlarindan belediyelere kadar herkesin yangini söndürmek için büyük bir mücadele ortaya koydugunu söyledi.

Süleyman Soylu, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ile Marmaris'teki ögretmenevinde düzenledigi basin toplantisinda, yanginlari söndürmek için mücadele eden herkese tesekkür etti.

"Orman teskilatimizdan Karayollari'miza kadar, güvenlik teskilatlarimizdan belediyelerimize kadar herkes büyük bir mücadele ortaya koymaktadir." ifadesini kullanan Bakan Soylu, tüm kurum ve kuruluslarin, vatandaslarin el birligi içinde çalistigini kaydetti.

Soylu, devletin ve milletin büyüklügüne bir kez daha sahit olduklarini aktararak rüzgar, hava sicakligi ve kurulugu gibi dezavantajlara karsi büyük savas verildigini belirtti.

Tamamen söndürüldügü düsünülen bölgelerde yarim saat, 1 saat sonra yeniden alevlerin siddetle yükseldigini söyleyen Bakan Soylu, moral ve motivasyonun devam ettirilmesi gereken bir durumun yasandigina isaret etti.

- Provokasyon tartismalari

Vatandaslara yarin daha iyi haber vermek istediklerini de belirten Bakan Soylu, söyle devam etti:

"Provokasyon var mi? Var. Yok dersem yalan söylemis olurum. Onun için halkimizin karsisinda yalan söylemeyeyim. Ormancimizin yanina gidip de 'Siz isinizi yapmiyorsunuz, hakkimizi helal etmiyoruz.' diyenler beni son derece rencide ediyor, onlari da moralsizlendiriyor. Böyle provokatif davranislar var. Onlara da hep beraber gögüs gerecegiz. Çünkü en son geldigim Köycegiz'de atesin içindeydiler. Ne zaman kurtulurlar, ne zaman kurtulmazlar bilmiyorum. Hortumu atmislar, ormanin içine girmisler ki vadiden yangin baska bir tarafa girmesin. Ormanin içinde arazözlerle yangini söndürmeye çalismak baska bir kahramanlik hikayesi ve inanç meselesidir. Bir sey istirham ediyorum, Istanbul'da durup, baska bir yerde durup buradaki insanlari da bir telasa koymanin anlami yok. Zaten buradaki insanlar çok rahat haberlesiyor. Burada binlerce insan var ve çalisiyor, herkes koordinasyon içinde. Havada IHA'lar, helikopterler, her seyimiz var var. Bütün kamu kurum ve kuruluslarimiza, bütün belediyelerimize bütün bilgiler aninda akiyor. Biz gittikten sonra bir anda Kavaklidere'de, Mentese'de yangin basladi. 'Mentese'deki bütün evler yandi' diye kamuoyuna bilgi vermek insafsizliktir ve vicdansizliktir. Buradaki insanlarin emegine, burada yasayanlarin duygularina hakarettir. Her sey olabilirsiniz sanatçi, profesör olabilirsiniz. Bu buradaki insanlarin hayatlariyla, duygulariyla, gerçekleriyle oynamamiza kimse müsaade edemez."

Soylu, binlerce insanin yanginlari söndürmek için çalistigini hatirlatarak spekülatif, provokatif açiklamalarin yapilmamasini istirham ettigini aktardi.

Türkiye'nin her yerinden belediyelerin destek verdigini anlatan Soylu, söyle devam etti:

"Su tartismalar öyle ayip ki... Bunu da milletvekilleri bazen ortaya koymaya çalisiyor. Buna da üzülüyorum, yapmasinlar istirham ediyorum. 'Polisin TOMA'si vatandas gösteri yaparken su sikiyor, simdi su sikacak.' E sikiyor, bastan beri... 'Biz söyledik de oldu.' Tamam, 'Siz söylediniz de oldu' desem siz kendinizi tatmin edeceksiniz buyurun edin tatmin ama öyle degil. Basindan beri bir programi var. Yangin yerlesim yerlerine inmeye basladigi andan itibaren TOMA devreye girdi ve bu Antalya'da bunu gördügümüz birinci günden, andan itibaren oldu. TOMA dedigin araç yanginin içine giremez ki... Agir hareketli bir araçtir. Yerlesim yerlerine oraya siçramamasi için itfaiyeye de diger araçlara da takviye amaçlidir. Bu tartismanin anlami ne? Bir yangindan bu tartismayi mi çikarabiliyoruz?" dedi.

Bakan Soylu, onlarca TOMA'yi konuslandirdiklarini söyleyerek kendilerine yönelik bir baska sorunun da "Jandarmanin helikopterleri yardim ediyor mu?" oldugunu ifade etti.

Jandarma helikopterlerinin teknik cihazi olmadigini kaydeden Soylu, "Bizdeki 5 su alan sepeti, bageti Orman Bakanligina vermistik zaten daha önce. Çalismalari için verilmisti. Yanginin boyutu büyüyünce hepimiz gayret gösterdik. Türkiye'de baget yok. Türkiye'de suyu tasiyan bambi yok. Netice itibariyla birçok ülkeden bulmaya çalistik. Su ana kadar da 4 tane bulduk. Arti yine bir ülkeden 3 tane daha bulduk. Onlarin teknik cihazlarini da bir vesileyle arkadaslarimiz 24 saattir çalisiyorlar acaba bunu nasil yapabiliriz diye. Elimizdeki bütün imkanlari sevk etmeye çalisiyoruz. Bütün her seyi ortaya koymaya çalisiyoruz. Bu tartismalar, söylemler neyi ifade eder, ben bunu anlayabiliyor degilim." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA