Uzaktan Çalisma Ile Ülkeler Ve Sirketler Arasi Geçiskenlik Artti

Pandemiyle birlikte tüm dünyada zorunlu olarak deneyimlenen uzaktan çalismayi isveren ve personel açisindan avantaj ve dezavantajlariyla birlikte degerlendirilmesi gerektigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Demet Özcan, uzaktan çalisma ile ülkeler ve sirketler arasi geçiskenlik oraninin arttigini ifade etti.

Uzaktan Çalisma Ile Ülkeler Ve Sirketler Arasi Geçiskenlik Artti
Pandemiyle beraber uzaktan çalismanin Türkiye’de ve dünyada daha iyi kavrandigini ve benimsenmeye baslandigini kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Demet Özcan, uzaktan çalisma ile ilgili yapmis oldugu arastirmasinin verilerini paylasti. Özcan, elde edilen verilere göre bu çalisma biçiminin isveren ve çalisan açisindan olumlu ve olumsuz birçok sonuç dogurdugunu belirtti.

Özcan, uzaktan çalismanin çalisana uygun ortam saglandiginda verimin artmasi ve isverenin maliyetini düsürmesi bakimindan avantaj sagladigini ancak uzaktan çalisan personelin sirket ile olan baglarinin zayiflayabilecegini, ayni anda birkaç sirketle çalisabilecegini hatta bu sebeple ülkeler arasi yetenek kaybina neden olan geçiskenligin artabilecegini söyledi.



Uzaktan çalismada personel ve isyeri bagini güçlendirmenin önemine vurgu yapan Istanbul Gelisim Üniversitesinden Dr. Ögr. Üyesi Demet Özcan, "Uzaktan çalisma ülkeler ve sirketler arasi geçiskenligi de arttiriyor. Eger isveren çalisaninin bagliligi belli bir seviyede tutmak, çalisanin memnuniyetini saglamak için ekstra çalismalar yapmiyorsa, ekstra özen göstermiyorsa sirketler arasi geçisgenlik ve ülkeler arasi yetenek alisverisi oraninin daha da artacagini bekliyorum. Bu durum bizim yurt disindan bir yetenegi ülkemize katabilecegimiz anlamina geliyor ama buradaki bir çalisan da yeterli derecede memnun edilmedigi takdirde baska bir ülkedeki sirket adina uzaktan çalismaya baslayabilir. Bunun için o ülkeye gitmesi, oraya tasinmasi da gerekmiyor. Pandemiden önce de uzaktan çalisma vardi ancak bu süreçte daha da içsellestirildi. Ciddi sayida çok kisi uzaktan çalismaya basladi.

Bu oranin daha da artacagini düsünüyorum. Dolayisiyla çalisan memnuniyeti elimizdeki yetenegi tutmak adina önemli. Buna sadece sirketin yetenegi olarak bakmamaliyiz. Yeteneklerimizi ülke sinirlari içerisinde tutmak adina da önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.



“Yöneticinin önemli bir rolü var”

Uzaktan çalismada yönetici ile çalisan arasindaki iletisimin biraz daha yogun olmasi gerektigine dikkat çeken Özcan, “Uzaktan çalismada çalisanin isyerine baglilik problemi yasamasi olasi bir durum. Bagliligi güçlü tutmak adina online toplantilar ile ara ara çalisana dokunmak gerekiyor. Ancak bu yogun iletisimi asiri kontrolcülük olarak degil; bilgi paylasimi, destek olma paydasinda kurmak gerekiyor. Çünkü uzaktan çalismada kontrol hissi arttikça çalisanda isyerine olan baglilik da düsüyor. Asiri kontrolcülük uzaktan çalismada güveni öldüren bir durum ve güven uzaktan çalismada olmazsa olmaz. Güven olmaz ise uzaktan çalisma etkin ve verimli bir çalisma olmaz” seklinde konustu.



“Sirketler kriterlerini iyi degerlendirmeli”

Uzaktan çalismaya geçmek isteyen sirketlerin verimli bir çalisma için kriterlerini dogru degerlendirmesi gerektigini ifade eden Özcan, “Yurt disindaki sirketlerin, pandemiden sonra insan kaynaklari yönetim sistemleri ve alt yapilari hazir oldugu için uzaktan çalismaya geçmis olabilir. Bu nedenle Türkiye’deki sirketler gerekli hazirliklarini gerçeklestirmedigi sürece ‘uzaktan çalisma sekline biz de geçelim’ gibi bir düsünce içerisinde olmamali. Öncelikli olarak hem isveren hem de çalisan uzaktan çalismayi kabul etmis olmali. Bunun yani sira çalisanin çalisma ortami, yasam alaninin uygunlugu çok önemli. Diger taraftan her sirket; çalisanlarinin profillerini, birimlerinin özelliklerini, projelerin özelliklerini, hangi birimlerde bilgi güvenliginin üst seviyelerde tutulmasi gerektigini ve bölümlerin uzaktan çalismaya uygun olup olmadigini titizlikle degerlendirmeli. Ilk olarak pilot çalisma yapilip, adim adim uzaktan çalismaya geçilmesi çok daha uygun olacaktir” diye konustu.



Çalisanlar için uzaktan çalismanin avantajlari

Özcan, çalisanlar için uzaktan çalismanin avantajlarini su sekilde siraladi:

“Çalisanlarin, programlarini kendilerine göre ayarlayabilmeleri. Sessiz, sakin bir ortamda çalisabilme olanaklarinin olamasi. Ofise gidis-gelis süresinin çalisana kalmasi. Ev ortaminda bölünmeden ve konsantre bir seklide çalisabilmeleri. Stresiz ve plansiz bölünmelerden uzak, verimli çalisilabilmesi. Hobilerine ve kendisine zaman ayirabilmeleri. Erken kalkma zorunlulugunun olmamasi ve bunun da güne iyi baslanmasi sansi vermesi. Bireysel inovasyonun artmasi yani uzaktan çalisirken, belli sorunlari kendilerinin çözüme kavusturmalari. Kiyafet seçme ve iyi görünme endisesinin olmamasi. Müsteriyle zaman kavrami bulunmadan birebir iletisimde bulunulmasi. Yogun is ve yalniz çalismayla, çalisanin mecburi gelisimi. Evde çalismada zaman kaybinin daha az olmasi. Sürekli takip altinda olunmamasi. Pazartesi sendromunun olmamasi. Uzaktan çalismanin bir diger önemli avantaji ise sehir disinda yasayan, fiziken engelli durumda olan yetenekli gençlerin daha rahat ise alinabilmesidir.”

“Kismi uzaktan çalisma tercih ediliyor”

Uzaktan çalisma ile ilgili pandemi öncesinde yapmis oldugu bir arastirmasindan da bahseden Özcan, "Çalismada 21 katilimci ile derinlemesine görüsmeler yaptim. Uzaktan çalismayi tüm boyutlari ile görüstük. Egitim seviyesi çok yüksek ve uzun yillar uzaktan çalisan katilimcilardi. 21 katilimcinin 20’si kismi uzaktan çalismayi tercih edecegini belirtti.

Tam zamanli uzaktan çalisanlar dahi kismi uzaktan çalisma olsaydi onu tercih edecegini belirtti.

Bu arastirma genellenemez ama pandemi sonrasinda da uzaktan çalisma ciddi sayida kisi tarafindan deneyimlendi ve genel olarak hibrit ( kismi olarak ofiste ve evde çalisma) çalisma sekli tercih ediliyor” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA