KDK, Kayit Yaptirdigi Halde Kontenjan Nedeniyle Kisinin Burs Kaydinin Silinmesinde Üniversiteyi Hatali Buldu

Kamu Denetçiligi Kurumu (KDK), YÖK 100/2000 Doktora Burs Program'ina kayit yaptirdigi halde kontenjan nedeniyle kisinin kaydinin silinmesinde üniversitenin hatali davrandigina karar verdi.

KDK'nin kararina göre, basvurucu, 2020-2021 Bahar Dönemi YÖK 100/2000 Doktora Burs Programi kapsaminda yaptigi basvuru sonucu basarili oldu, ardindan da ilgili üniversiteye kayit islemlerini yaptirdi.

Bir süre sonra üniversite, YÖK 100/2000 bursiyeri olarak 3 kisinin YÖK sistemine girisinin yapilabildigi belirtilerek, dördüncü siradaki basvurucunun kaydini sildi.

Bu karara itiraz eden kisi, kazanilmis ögrencilik hakkinin elinden alindigini ve diger üniversitelerin doktora burs programi mülakatlarina da katilamadigini öne sürdü. Bursiyer olarak alacagi burstan ve egitim döneminden de yararlanamayacagini bildiren basvurucu, maddi ve manevi olarak magdur edildigini ileri sürerek KDK'ye basvuru yapti.

Basvuruyu inceleyen KDK, YÖK Yürütme Kurulunca onaylanan kontenjan sayisi 3 olmasina ragmen üniversitenin, YÖK'ün "her bir alt alan için en az 3 üç ögrencinin 2020-2021 egitim ögretim yili bahar döneminde egitime baslatilmasi" hususundaki yazisi karsisinda ilana çiktigi ve dördüncü sirada bulunan basvurucunun kaydini yaptigini tespit etti.

Buna karsin YÖK'ün "3 ögrenci" karari dogrultusunda basvurucunun kaydinin, kayit islemleri yaptirdiktan 4 gün sonra silindigi belirtilen kararda, söz konusu durumun YÖK Baskanligi ile üniversite arasinda yapilan yazisma ve islemlere de konu oldugu belirtildi.

Yasanan süreçten basvurucuya atfedilebilecek bir kusurun bulunmadigina isaret edilen kararda, "Basvuranin bu süreçlerin bir parçasi olmadigindan bundan dogrudan haberdar olmadigi anlasilmis olup bu süreçte basvurana atfedilebilecek bir kusur olmadigi, basvuranin ögrenci/vatandas olarak üniversiteye/idareye güvenerek hareket ettigi degerlendirilmistir." görüsü yer aldi.

Basvurucunun kayit isleminin yapilmasi karsisinda idari islemden dogan bir hakkin, kazanilmis hak olarak kabul edilip korunabilmesi gerektigi belirtilen kararda, kisinin kayit isleminin silinmesinin hukuka ve hakkaniyete uymadigi sonucuna varildigi anlatildi.

Basvuruyu inceleyen KDK, hatali davranildiginin kabulü ile basvuranin magduriyetinin giderilmesi hususunda ilgili üniversitenin rektörlügüne tavsiyede bulunulmasina karar verdi. Ayrica karar örneginin YÖK'e de gönderilmesi kararlastirildi.

Kaynak: AA