Karadeniz'in Son Sürü Sahipleri

Karadeniz yaylalarinin olmazsa olmazi koyun sürülerinin sayisi gün geçtikçe azaliyor. Zahmetli ve ugras gerektiren bir is olmasindan dolayi zamana karsi direnen sürü sahipleri, meslegin son demlerini yasiyor.

Karadeniz'in Son Sürü Sahipleri
Bayburt’un Aydintepe ilçesine bagli Günbuldu köyünde küçükbas hayvan isiyle ugrasan Osman Bayraktar, koyun sürülerinin azaldigini ve bu meslegin son temsilcileri olduklarini söyledi.

200 yillik dede meslegini sürdüren Osman Bayraktar, kendisinden sonra bu isi devam ettirecek kimsenin olmadigini belirtti.

Koyunculuk meslegini severek yaptigini dile getiren Bayraktar, yasami boyunca geçimini bu isten sagladigini söyledi.



"Eskiden köyde 15 sürü vardi, simdi 2 sürü var"

Koyunculugun ata meslegi oldugunu belirten Bayraktar, "Koyunculuk, dede, baba degil sadece, ata meslegi. Orta Asya’dan gelen Türkmen boylarinin olmazsa olmazi koyunlardi. Koyun Türkmen boylarinin geçim kaynagi, yasam biçimiydi. Biz de 200 yildir bu köyde yasiyoruz. Geçimizi hayvancilikla sagladik. Hala daha onunla geçiniyoruz. Isimden memnunun sükürler olsun. Ben bu isin içinde dogdum büyüdüm. 57 yasindayim. Bu isten sigortami ödedim, emekli oldum. Çocuklarimizi okuttuk. Biri Istanbul’da, biri Erzurum’da. Mühendis oldular. Hanimla birlikte bu isi yapiyoruz. Hanim olmazsa ben de bu isi yapamam. Çocuklar da izinli olduklarinda bize yardimci olmaya çalisiyorlar. Yanimizda kimse yok. Üzülüyoruz yani. Biz babadan bu meslegi alip yürüttük. Ama bizden sonra bu isi yapacak yok. Bizim köyde 15 sürü vardi simdi 2 sürü var. Kardesimle benim sürümüz var. Bu meslegin son temsilcileriyiz maalesef. Bu meslek Karadeniz’de son demlerini yasiyor. Çaykara, Of, Sürmene, Arakli bölgesinde eskiden 500 bin koyun varken. Suanda 20 bin civarindadir. Kiminle konusuyorsan ’çocuklar bu isi yapmayacak’ diyor. Garip bir duygu bizim için" dedi.



"Bu is zor ama sevdin mi kolay"

Koyunculugun günümüzde daha fazla getirisi oldugunu ifade eden Bayraktar, "Eskiden koyunun yünü para ederdi. Eskiden çok sürü vardi ama pazar sikintisi vardi. Simdi az sürü var ama pazar sikintimiz yok. Para ediyor ama zor oldugu için kimse yapmak istemiyor. Insanlar rahata alisti. Insanlar artik az çalisip çok kazanmanin derdinde. Öyle bir dünya yok. Ben öyle bir dünya görmedim. Yaz kis bu isle ugrasiyorum. Benim isim bu. Hangi is olursa olsun severek yapmazsan para kazanamazsin. Mutlu olamazsin. Koyunculuk bir sevdadir. Eger sevmezsen bu isi yapamazsin. Bu is zor ama sevdin mi kolay. On dakika bile sürüden gözünden ayiramazsin. Basina hemen bir felaket gelebilir. Sürüye kurt düsebilir. Koyunun oldugu her yerde kurt vardir. Ayi sürüden bir tane alip gider ama kurt sürüyü kirar. Yazin burada kaliyoruz. Kisin Trabzon’da sahil kesimlerinde nerede bir kislak bulursak orada kaliyoruz. 4-4,5 ay kislariz. Sürümüzde yaklasik 300 hayvanimiz var. Koyunlarimiz Karayaka cinsi koyun. Bu bölgeye has hayvanlar. Bu hayvanlar soguga dayaniklidir. Derileri kalindir. Kiymetli hayvanlardir" diye konustu.

Kaynak: İHA