Istanbul'daki Taksi Sayisinin Artirilma Talebine Iliskin Açiklama

UKOME toplantilarinda gündeme gelen Istanbul’daki taksi sayilarinin arttirma taleplerine iliskin açiklamalarda bulunan ITEO Baskani Eyüp Aksu, ’’Istanbul’da taksi sayilarini artirmak çözüm olmayacaktir, taksi sayilari yeterli düzeyde. Öncelikle trafik sorununu çözmeye yönelik çözümler üretilmeli, mevcut taksilerin yolcular ile bulusmasini kolaylastirilacak uygulamalar gelistirmeli’’ dedi.

Istanbul'daki Taksi Sayisinin Artirilma Talebine Iliskin Açiklama


Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin ‘taksi tasimaciligi düzenlenmesine yönelik bin adet yeni taksi’ teklifi, Ulasim Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantisinda ele alindi. Toplanti da Istanbul’da taksi sayisinin artirilmasina yönelik teklif 16’ya 11 oyla 8’inci kez reddedildi.

Son dönemde Istanbul’daki taksi sayilarinin artirimina iliskin tartismalar UKOME toplantilari yaklastiginda gündeme geliyor. IBB taksi sayilarinin artirilmasinin gerektigini savunurken, Istanbul Taksiciler Esnaf Odasi (ITEO) Baskani Eyüp Aksu ise taksi sayilarinin artirilmasinin Istanbullulara bir fayda saglamayacagini, öncelikle trafik sorunun çözülmesi gerektigini savunuyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Eyüp Aksu, IBB’nin problem çözme derdinde olmadigini söyleyerek, ’’Istanbul’da 17 bin 395 ticari taksi var, bu taksilere hep birlikte nitelik kazandirirsak taksi sayisinin artirilmasina gerek kalmayacaktir. IBB yerel seçimler öncesi bazi kesimlere verdigi sözler nedeniyle israrla bu konuyu gündeme getiriyor’’ diye konustu.



Istanbul’da öncelikle trafik sorununu çözmek için çalisilmasi gerektigini aktaran Aksu, ’’IBB her ay Istanbul’daki taksi sayisiyla ilgili gündem olusturuluyor. UKOME’da müzakere edildi ve oy çokluguyla taksi sayisinin artirma teklifi reddedildi. IBB’nin taksi sayisini artirma talebinin arkasinda baska sebepler var. IBB problem çözme derdinde degil. Yerel seçimler öncesi taksi sayisinin artirilmasi konusunda belli bir kesime söz verildigini bu sebeple IBB’nin israrci oldugunu düsünüyorum. Istanbul’da 17 bin 395 ticari taksi var. Taksi sayisi Istanbul’da yeterli. Istanbul’da trafik sorunu var. Teknolojiye geçmemiz lazim, gerekli uygulamalar gelistirilirse yolcuyla taksi daha kolay bulusur. Sayi açisindan bir problemimiz yok, taksilere nitelik kazandirmamiz lazim’’ ifadelerini kullandi.

’’Görevini kötü kullanan taksicileri ihraç etmek için çalisiyoruz’’

Taksicilere gelen sikayetler ile ilgili de konusan Aksu, ’’Istanbul’da 52 bin kisi taksicilik yapiyor. Sikayetlerin olmamasini arzu ediyoruz ama sektöre zarar veren kisiler çikabiliyor. IBB, emniyet ve zabitalar ile görevini kötü kullanan taksicileri ihraç etmek için çalisiyoruz. Her meslekte görevini kötü kullananlar çikiyor. Biz de denetimlerin siklasmasiyla çürük elmalarin temizlenmesini istiyoruz’’ açiklamasinda bulundu.

’’Diger toplu tasimalara gelen sikayetler taksilerden daha fazla’’

Taksilere gelen sikayetlerin diger toplu tasimalara gelen sikayetlerden az olduguna da dikkat çeken Aksu, ’’Taksilere gelen sikayetler diger toplu tasimalara gelen sikayetlerden daha fazla gündem oluyor. Taksiler yilda 512 milyon yolcu tasiyor. Taksilerin sikayet sayisi 103 bin. Yolculuk sayisina göre sikayet sayisi yüzde 1 bile degil. Diger toplu tasimalarda tasinan yolcularin sikayetleri tasinan yolcu sayisini oranlarsak daha fazla. IBB, UKOME toplantilari yaklastikça taksileri ön plana atarak algi olusturuyor. Buna ragmen IBB ile birlikte çözümler gelistirmek istiyoruz. Istisarelerde bulunmak istiyoruz’’ dedi.



’’Karalama haberlerine karsi hukuk önünde hakkimizi arayacagiz’’

Kendi taksisindeki taksimetrenin normalinden farkli ve usulsüz oldugu iddialarina da cevap veren Aksu, ’’Taksimetrelerde farkliliklar oldugu iddia edildi. Benim sahibi oldugum takside de böyle bir iddiada bulunuldu. Bu iddialar tamamen asilsizdir. Havalimani da dahil tüm taksilerin taksimetrelerinde denetimler yapiliyor. Benim sahibi oldugum takside de denetim yapildi ve usulsüz bir durum olmadigi ortaya çikti. Bu yalan haberler IBB’nin taksi artirma istegi gerçeklesmediginde ortaya çikiyor. UKOME kararlari oldugu zaman ortaya çikiyor. Böyle bir karalama haberini kabul etmiyoruz. Hukuki olarak da tüm haklarimizi kullanmak adina hareket ettik’’ açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA