ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Saldiriyi Gerçeklestirenlere Bedelini Ödetecegiz'

Afganistan’in Baskenti Kabil’deki bombali saldirilarla ilgili açiklamada bulunan ABD Baskani Joe Biden, terör örgütlerinin saldirilarin bedelini ödeyecegini söyledi.

ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Saldiriyi Gerçeklestirenlere Bedelini Ödetecegiz'
ABD Baskani Joe Biden, Afganistan’in baskenti Kabil’de düzenlenen bombali saldirilarla ilgili açiklamalarda bulundu. Biden, 12 ABD askerinin hayatini kaybettigi saldirilarla ilgili olarak ABD askerleri için, "Onlar, baskalarinin hayatlarini kurtarmak için tehlikeli ve özverili bir görevde bulunan kahramanlardi." dedi.

Biden, Afganistan’daki saldirida öldürülen askerlerin ailelerinin yaninda duracagini söyleyerek, "Amerikan askerlerinin ailelerine olan kutsal bagliligimizi yerine getirmeye devam edecegiz." dedi.

Biden, istihbarat topluluklarina göre, Kabil’deki bombali saldirinin arkasinda DEAS’in oldugunu degerlendirerek, "saldiriyi gerçeklestirenleri affetmeyecegiz, unutmayacagiz, pesini birakamayacagiz ve bedelini ödetecegiz." dedi.

"Tahliyeler devam edecek"

Biden, bugünkü saldirilarin Afganistan’daki görevin süresini neden sinirlamak istedigini gösterdigini söyleyerek, görevin "olaganüstü ve tehlikeli" oldugunu belirtti.

Biden, "teröristler bizi yildiramaz” ifadesinde bulunarak tahliyelerin devam edecegini söylerken "ABD, hayat kurtarmak, Amerikalilari ve Afgan müttefiklerimizi Afganistan’dan tahliye etmek için bu görevi cesaret ve onurla yerine getirmeye devam edecek." dedi.

"Karsilik verecegiz"

Baskan Biden, saldiriya yanit olarak, komutanlardan karsilik vermelerini istedigini söyledi.

Saldirganlarin yerlerinin tespit edildigini belirten Biden, "Komutanlarima DEAS’in kilit varliklarini, liderligini ve tesislerini vurmak için operasyonel planlar gelistirmelerini söyledim, istedigimiz bir anda, istedigimiz bir yerde, zamanda kuvvet ve hassasiyetle karsilik verecegiz.” dedi.

"Orduya ne gerekiyorsa talimat verdim. Ek güce ihtiyaçlari olursa bunu saglarim"

Kabil havaalaninin çevresini güvence altina almak için Taliban’a olan bagimliliga yönelik açiklamada bulunan Biden, "Bu bir güven meselesi degil, karsilikli çikar meselesidir. Alabildigimiz kadar çok insani disari çikarmamiz onlarin kendi çikarinadir” söyledi.



"Herkesi tahliye edemeyiz"

Biden, milyonlarca Afgan’in ABD’ye gitmek istemesine ragmen, ABD’nin herkesi tahliye edemeyecegini söyledi.

Biden, "tarihte, bir savas sona erdiginde, bir ülkeden çikarilmasi istenen herkesin disari çikacagini garanti eden hiçbir çatisma bilmiyorum” dedi.

ABD Baskani Joe Biden, Kabil’in havaalani disinda meydana gelen iki patlama ve silahli çatismaya iliskin yaptigi konusmada hayatini kaybeden 12 ABD askeri için saygi durusunda bulundu.

DEAS’in düzenledigi saldirida hayatini kaybedenlerin sayisi toplamda 72’ye ulasti. 15’i ABD personeli olmak üzere toplamda 143 kisi yaralandi.
Kaynak: İHA