Küresel Piyasalar ABD'nin Büyüme Verisine Odaklandi

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in yarin Jackson Hole Ekonomi Politikalari Sempozyumu'nda yapacagi konusma öncesinde bugün açiklanacak ABD'nin büyüme verilerine odaklandi.

Fed Baskani Powell'in yarin Jackson Hole Ekonomi Politikalari Sempozyumu'nda para politikasinin gelecegine iliskin verecegi ipuçlari beklenirken, New York borsasinda rekorlar dün de devam etti.

ABD Gida ve Ilaç Dairesi'nin (FDA) Pfizer ile BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisina 16 yas ve üstü için tam kullanim onayi vermesi sonrasi görülen küresel risk istahi pay piyasalarini desteklese de ülke ve sektör bazli ayrismalarin da arttigi görülüyor.

Öte yandan Fed'in varlik alimlarini azaltmaya ne zaman baslayacagi tartismalari devam ederken, küresel ölçekte devam eden enflasyon tehdidi, Rusya, Brezilya, Çekya ve Macaristan'dan sonra Güney Kore Merkez Bankasi'nin da faiz artisina gitmesine neden oldu.

Güney Kore Merkez Bankasi bugünkü toplantisinda, beklentiler dogrultusunda politika faizini 25 baz puan artirarak yüzde 0,75'e çikardi.

Analistler, Powell'in yarinki konusmasi öncesinde bugün ABD'de açiklanacak 2. çeyrek büyüme verisinin yatirimcilarin odaginda bulundugunu belirterek, pay piyasalarinda dalgali bir seyir izlenebilecegini ifade etti.

ABD'de dün açiklanan verilere göre, dayanikli mal siparisleri, temmuzda aylik yüzde 0,1 azalsa da beklentilerden daha iyi bir performans gösterdi.

Bu gelismelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,11, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,15 deger kazandi. Böylece S&P 500 ve Nasdaq endeksleri kapanis rekorlarina devam etti.

Avrupa borsalarinda da çogunlukla yükselisler görülse de Almanya'da DAX 30 endeksi negatif ayristi.

???????Dün açiklanan verilere göre Almanya'da geçen ay 100,7 puan olan Ifo Is Ortami Güven Endeksi, agustosta 99,4 puana düserken, Kovid-19 vakalarinin artmasi ve tedarik darbogazlari nedeniyle Alman sirketlerin daha kötümser oldugu bildirildi. Ayrica Almanya’nin Çin’e ihracati temmuzda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 3,9 azalarak 8,4 milyar avroya geriledi. Böylece Almanya'nin en büyük ticaret ortagi Çin'e ihracati Agustos 2020’den beri ilk defa düsüs gösterdi.

Veriler sonrasi Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,28 deger kaybederken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 deger artis kaydetti.

Bugün Güney Kore Merkez Bankasi'nin faiz karari sonrasinda Kospi endeksi düsüs egiliminde hareket ediyor. Kospi endeksi su dakikalarda yüzde 0,6 gerilerken, Güney Kore wonu da dolar karsisinda yüzde 0,4 deger kaybetti.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yatay seyrederken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,6 düsüs kaydetti.

Yurt içinde, dün analistlerin direnç olarak nitelendirdigi 1.470 puani test eden BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artiran satislarla düsüse geçerek günü önceki kapanisa göre yüzde 0,86 deger kaybiyla 1.453,30 puandan tamamladi.

Dün düsüs egilimini sürdürerek yüzde 0,4 azalisla 8,3796'dan kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,3840 seviyesinde islem görüyor.

Bugün yurt içinde haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ise ABD'de büyüme ve haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini bildiren analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.440 puanin destek, 1.470 puanin ise direnç olarak öne çiktigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Avro Bölgesi, ECB toplanti tutanaklari

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 2. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasila

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

Kaynak: AA