Türkiye Ile Azerbaycan Dijital Ticaret Alaninda Is Birligi Yapacak

Türkiye ile Azerbaycan'in dijital ticaret alaninda is birligini öngören mutabakat zapti onaylandi.

Bakü'de 2 Nisan'da imzalanan "Dijital Ticaret Alaninda Isbirligi Hakkinda Mutabakat Zapti"nin onaylanmasina iliskin karar, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, mutabakat zapti, iki ülke arasindaki mal ve hizmet ticaretini artirmak için teknolojik imkanlardan yararlanmayi, yeni tasimacilik güzergahlari ve baglantilarina iliskin son gelismeleri dikkate almayi ve mevcut is birligini daha kapsayici ve refah saglayici hale getirmeyi amaçliyor.

Iki ülke arasinda dijital ticaretin sürdürülebilir ve istikrarli gelisimi tesvik edilecek. Bu kapsamda, dijital ticaret açigi degerlendirmesi de dahil olmak üzere ortak çalismalar yürütülecek ve ortak raporlar hazirlanacak, bilgilendirici toplantilar, çalistay ve seminerler düzenlenecek, ortak proje ve programlar gelistirilecek.

Dijital ticaretle ilgili alanlarda mevzuat iyilestirilecek, ticaretin kolaylastirilmasi ve dijitallesme için nesnelerin interneti, blok zincir, robotik ve bulut bilisim, yapay zeka ve diger "4. Sanayi Devrimi" teknolojilerinin uygulama olanaklari arastirilacak.

Gümrük ve sinir düzenleme süreçleri basitlestirilecek, ulusal tek pencerelerin karsilikli çalisabilirligini saglamaya yönelik çalismalar yapilacak, e-ticaret standartlari gelistirilecek, yeni pazarlama modelleri, gümrük vergileri ve harçlarin dijital ödemeleri, e-fatura ve ticaretin finansmaninin dijitallesmesi, dijital lojistik ve tedarik zinciri yönetimi gibi konularda firsatlar arastirilacak.

Dijital ticarete yönelik engelleri kaldirmak ve sinir ötesi dijital ticarete yol açacak elverisli kosullar ve altyapiyi olusturmak için is birligi yapilacak.

Yük tasimaciligini kolaylastirmak için e-TIR sisteminin uygulanmasinda is birligine gidilecek. Ulasim güzergahlarindaki demir yolu tasimaciligini kolaylastirmak için çaba gösterilecek. Iki ülke arasinda mevcut ve yeni açilan koridorlar yoluyla baglantiyi daha da kolaylastirmak için dijital altyapi kurulacak.

KOBI'lerin sinir ötesi dijital ticaret ekosistemine entegrasyonunu desteklemek dahil kendi ülkelerinde dijital ticaret alaninda faaliyet gösteren isletmeler arasinda is birligi tesvik edilecek.

Kaynak: AA