Türkiye'den Bu Yil 60 Bin Ton Tütün Ihracati Bekleniyor

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birligi Genel Baskani Seyhmus Solgun: 'Kozmetik ürünlerde kullaniliyor. Yüzde 35 oraninda yag elde ediliyor. Kagit fabrikalarinda, zirai ilaç fabrikalarinda degerlendiriliyor. Bu vesileyle tütün dendiginde akla sadece sigara gelmemeli'

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birligi Genel Baskani Seyhmus Solgun, geçen yil ülkede 53 bin ton olan tütün ihracatini bu yil 60 bin tona çikarmayi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de önemli tütün üretim merkezlerinden olan Mus'ta, tütün hasadina baslandi.

Günün ilk isiklariyla tarlalarin yolunu tutan üreticiler, toplanan tütün yapraklarini kurduklari düzeneklere asarak kurumaya birakiyor.

Kuruyan tütün yapraklari paketlenerek, üreticilerin anlasma yaptigi firmalara gönderiliyor.

Solgun, AA muhabirine, bu yil ülke genelinde 70 bin tütün üreticisiyle sözlesme yaptiklarini söyledi.

Birçok ilde tütün kiriminin bitmek üzere oldugunu, Mus'ta da devam ettigini aktaran Solgun, "Geçen yil Türkiye genelinden 46 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik. Hedefimiz 2021 yilinda 60 bin ton ihracat gerçeklestirerek üreticimize ve ülkemize daha fazla para kazandirmak olacaktir." dedi.

Bu yil ekim yapilan alanlardan 120 bin ton tütün elde etmeyi beklediklerini ifade eden Solgun, sunlari kaydetti:

"Bunun karsiliginda ülkemize 700 milyon dolar kaynak saglanacaktir. Bu yil çok ciddi yatirimcilari ülkemize getirdik. Tarim ve Orman Bakanligimiz tarafindan üreticilere destekler verildi. Sayin Cumhurbaskanimizin talimatiyla ülkemizde üretilen tütünün yüzde 30'unun kullanilmasi zorunlulugu getirildi. Bu kapsamda önümüzdeki dönemlerde tütün üretiminde daha fazla artis saglanacaktir. Ithalati azaltarak daha fazla ürün ihraç edecegiz. Birçok ülkeye gönderilen Türk tütünü, esans olarak ülkemize geri geliyor. Kozmetik ürünlerde kullaniliyor. Yüzde 35 oraninda yag elde ediliyor. Kagit fabrikalarinda, zirai ilaç fabrikalarinda degerlendiriliyor. Bu vesileyle tütün dendiginde akla sadece sigara gelmemeli."

- "Tütünden kazandigimiz parayla geçiniyoruz"

Sungu beldesinde tütün üreten 55 yasindaki Mehmet Sirin Söylemez de tütün üretiminden kazandigi parayla ailesini geçindirdigini söyledi.

Ilkbaharda ekimini yaptiklari tütünün kirimina basladiklarini anlatan Söylemez, "8 dönümden 2 ton tütün bekliyorum. Ailemin hepsi bu isle ugrasiyor. Okul açildiktan sonra çocuklar okula gidiyor, ben ve esim tek kaliyoruz. 6 çocugum var, 5'i okuyor. Tütünleri sattigim zaman ögrencilerimin ihtiyaçlarini karsiliyorum." diye konustu.

Mehmet Sirin Söylemez'in esi Fatma Söylemez ise ömrünün büyük bölümünün tütün isiyle ugrasmakla geçtigini belirterek, "Kadinlar olarak isimiz çok zor. Bu is sadece erkekle olmuyor. Kadinlarin da olmasi gerekiyor." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA