Türk Metal Sendikasi, MESS Grup Toplu Is Sözlesmesi'ndeki Taleplerini Açikladi

Sendika, ilk yilin ilk alti ayi yüzde 29,57, ikinci alti ayi enflasyon orani, ikinci yilin ilk alti ayi enflasyon orani arti saatlik 1 lira, ikinci alti ayi enflasyon oraninda zam artisi istedi Sosyal yardimlara ise ilk yil yüzde 35, ikinci yil enflasyon arti yüzde 4 zam talep edildi Sendika Genel Baskani Pevrul Kavlak: 'Salgin sürecinde Türkiye'nin ihracatini tek basimiza biz omuzladik. Tabir yerindeyse hayatimiz pahasina ölümüne çalistik. Simdi hakkimizi istiyoruz'

Türk Metal Sendikasi, Metal Sanayicileri Isveren Sendikasi (MESS) Grup Toplu Is Sözlesmesi'nde, ilk yilin ilk alti ayi yüzde 29,57, ikinci alti ayi enflasyon orani, ikinci yilin ilk alti ayi enflasyon orani arti saatlik 1 lira, ikinci alti ayi enflasyon oraninda zam artisi istedi. Sosyal yardimlara ise ilk yil yüzde 35, ikinci yil enflasyon arti yüzde 4 zam talep edildi.

Sendika Genel Baskani Pevrul Kavlak, MESS Grup Toplu Is Sözlesmesi'ndeki taleplerini açiklamak için bir otelde basin toplantisi düzenledi.

Sözlesmenin 2021 Eylül ile 2023 Eylül dönemini kapsadigini belirten Kavlak, söyle konustu:

"Daha önceki sözlesmede oldugu gibi bu sözlesmedeki taleplerimizi de üyelerimizin görüslerini dikkate alarak hazirladik. Yaklasik iki ay önce basladigimiz sözlesme çalismalari kapsaminda 120 bin üyemize anket uyguladik. Bunun yaninda, bir arastirma sirketine 10 binin üzerinde üyemizin katilimiyla arastirma yaptirdik. Böylece üyelerimizin taleplerini belirlemis olduk. MESS'e bagli is yerlerinde görev yapan 700 temsilcimizle bir çalistay gerçeklestirdik. Bu çalistayla da temsilci arkadaslarimizin görüslerini aldik. Tüm bunlarin ardindan Baskanlar Kurulumuzda taleplerimize son seklini verdik."

- "Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluslarini kapsiyor"

Kavlak, sözlesmenin MESS'e bagli 179 isletmedeki 210 is yerinde çalisan toplam 127 bin Türk Metal Sendikasi üyesi isçiyi kapsadigini vurgulayarak, su bilgileri verdi:

"Sözlesme Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluslarini kapsiyor. Bunlar ülke ekonomisinin lokomotif isletmeleri. Otomotivde Tofas, Renault, Ford, Mercedes ve Man, beyaz esya ile elektronikte Arçelik, Bosch ve Siemens gibi markalar var. Imzalayacagimiz toplu sözlesme, Türkiye'nin sanayi kuruluslarinin ilk 10'undaki 4 firmayi, ilk 50'sinde 13. firmayi, ilk 100 içerisindeki 20 firmayi kapsiyor. Sözlesme kapsaminda bizim disimizda DISK'e bagli Birlesik Metal-Is ve Hak-Is'e bagli Öz Çelik-Is sendikalarinin üyeleri de var. Bu kapsamdaki isçilerin yüzde 91'i üyelerimizden olusuyor."

- Ilk yilin ilk alti ayinda yüzde 29,57 zam talebi

MESS Grup Toplu Is Sözlesmesi'nin Türkiye'nin en büyük özel sektör toplu is sözlesmesi niteliginde oldugunu ifade eden Kavlak, sözlesmeye dair taleplerini söyle siraladi:

"Saatlik ücreti 20,50 liranin altinda olanlara, bu ücreti geçmemek üzere saatlik ücretlerinin 90 kurus iyilestirmesini istiyoruz. Bunun yüzdelik getirisi yüzde 2,57 oluyor. Bunun yaninda bütün ücretlere yüzde 27 zam istiyoruz. Bunlarin toplami olarak ilk yilin ilk alti ayi yüzde 29,57, ikinci alti ay enflasyon orani, üçüncü alti ay enflasyon orani arti saatlik 1 lira, dördüncü alti ay enflasyon orani, sosyal yardimlara ilk yil yüzde 35 zam, ikinci yil enflasyon arti yüzde 4 zam talep ediyoruz."

Kavlak, ücret artisi taleplerinin yaninda çalisanlari kapsayan tamamlayici saglik sigortasinin es ve çocuklarin da dahil edilmesi, mazeret izni, gece çalisma tazminati, bakim onarim ve teknik personel tazminati, ise giris ücreti ile anaokulunda çocugu olanlara yardim gibi taleplerinin de bulundugunu açikladi.

Kovid-19 salgini sürecinde metal isçisinin özveriyle çalistigini dile getiren Kavlak, "Bizim çalistigimiz isletmeler salgin sürecinden etkilenmedi. Salgin sürecinde Türkiye'nin ihracatini tek basimiza biz omuzladik. Tabir yerindeyse hayatimiz pahasina ölümüne çalistik. Simdi hakkimizi istiyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA