Türk-Arap Gida Ve Tarim Fuari Kapilarini Açti

Türk Arap Ülkeleri Isbirligi Dernegi (TÜRAP) tarafindan düzenlenen ve iki gün sürecek olan Türk-Arap Gida ve Tarim Fuari bugün gerçeklestirilen açilisla kapilarini ziyaretçilere açti.

Türk-Arap Gida Ve Tarim Fuari Kapilarini Açti
Türk Arap Isbirligi Dernegi tarafindan düzenlenen ve binin üzerinde firmanin katildigi Türk-Arap Gida ve Tarim Fuari kapilarini ziyaretçilerine açti. Fuarin açilisina Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Fatih Metin, Ürdün Hasimi Kralligi Ankara Büyükelçisi Ismail Rifaie, TÜRAP Genel Baskani Sabuhi Attar, Istanbul Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Yardimcisi Israfil Kurulay, Umman Sultanligi Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Rida Bin Cuma Al Salih, ve çok sayida katilimci firma yetkilisi katildi.



"Bizim hem dini hem siyasal hem de kültürel birlikteligimiz var"

Açilista basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Fatih Metin fuarin Türk ve Arap dünyasi arasinda ticaret hacmine büyük katki sagladigini belirterek “Türk ve Arap is dünyasinin bir araya geldigi bir organizasyon ve biz bu organizasyonlari önemsiyoruz. Hem Türk hem de Arap is dünyasinin hacimlerinin artmasi gerekiyor. Bizim hem dini hem siyasal hem de kültürel birlikteligimiz var. Bu organizasyonlar da köprü görevi görüyor. Bugün burada 250 Türk 750 Arap firmasi bulunuyor. Amacimiz burada yapilan toplantilarla ticaretin artmasini saglamak. Pandemi dolayisiyla 2 yildir aksayan bir süreç var malum bütün ülkeler kapandi. Ticaret hacmi düstü. Ama su anda pandeminin hafiflemesi ve etkisinin yavas yavas azalmasiyla beraber ciddi patlama söz konusu. Bundan da Türkiye olarak büyük bir pay almamiz lazim. Çünkü Türkiye çok önemli bir transit noktasi Asya ve Avrupa’yi birbirine baglayan bir merkez. Afrika’nin tamamina en yakin ülkelerden bir tanesi ve birçok ülkenin üretim merkezi. Türkiye olarak Ortadogu ve Kuzey Afrika basta olmak üzere Arap ülkeleriyle ticaret hacmimiz çok iyi. Helal konusu çok önemli neden önemli, çünkü dünya küçüldü. Dünya’nin her ülkesinde milyarlarca Müslüman yasiyor. Dolayisiyla bunlarin güvenli gidaya ulasma hassasiyeti var. Bu alanda Islam Isbirligi Teskilati nezdinde kurulan bir helal yapi var. Ama bu yapinin akreditasyon kurumu olarak belgesel olarak bir aktivitesi yoktu. Ama biz Türkiye olarak 2017 yilinda Türkiye olarak Islam Isbirligi Teskilati bünyesinde onunla is birligi yaparak Ticaret Bakanligi nezdinde bir akreditasyon kurumu kurduk. Amacimiz hem ülkemiz de hem de dünyanin her noktasinda Müslümanlarin güvenli gidaya ulasmasi. Buna iliskin olarak da bu isin ticaretini yapan firmalar açisinda da çok önem arz ediyor. Bu belgeyi alan firmalarinda ticaret hacmi artacak haliyle. Çünkü dünyanin her noktasinda gida da helal almak isteyen istekli bir tüketici kitlesi bulunuyor. Bu anlamda biz Türkiye olarak 2017 yilinda bu kurumu kurduk. 2018 yilinda faaliyetine basladi ve 3 yilda çok büyük bir mesafe kat etmis durumda” diye konustu.



Fuarin pandemi sonrasinda yatirimlarin Türkiye’ye çekilmesi ve sanayinin tekrar canlanmasina büyük katki sagladigini belirten TÜRAP Baskani Sabuhi Attar “Çok önemli bir fuar. Çok özel ve zor bir dönem Covid-19’da Türkiye ve bütün ülkeler çok zor bir imtihandan geçti. Insallah isler yavas yavas açilmaya basladi.

Bu dönemde bu isi yapmak çok önemli ticaretin açilmasi, yatirimin Türkiye’ye çekilmesi ve sanayinin tekrar canlanmasi ve ticaretin artmasi için çok önemli. O yüzden biz de elimizden geldigi kadar TÜRAP olarak uzun bir çalisma sonucunda güzel bir emek ortaya koyduk” dedi.

Kaynak: İHA