Samsun Saglik Müdürü Oruç Açiklamasi 'Yogun Bakimdaki Hastalarimizin Yarisi Hiç Asi Olmamis Kisiler'

Samsun Saglik Müdürü Muhammet Ali Oruç, kentte yogun bakimlardaki hastalarinin yarisinin hiç asisini olmayan kisilerden olustugunu söyledi.

Oruç, 19 Mayis Gazeteciler Cemiyeti Baskani Yusuf Ziya Çakir'i ziyaret ederek, asi çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Samsun'da birinci doz asi oraninda yüz 75'e ulastiklarina isaret eden Çakir, "Samsun'u, 'mavi' renge tasidik. Bu çabanin sonucunda vaka sayilarimiz geçtigimiz aylara oranla artis gösterse de asinin koruyucu etkisi sayesinde agir hasta sayisini kontrol altinda tuttuk. Vaka artisinin hastanelerimize yatis olarak yansimasini önledik ancak bu asamadaki basari bizim için yeterli degil. Arastirmalar bize asinin olusturdugu antikor seviyesinin bir süre sonra azaldigini gösteriyor. Bu nedenle Kovid-19'a karsi basarinin kalici hale gelmesi için vücudumuzdaki antikor seviyesini belirli bir seviyede tutmamiz büyük önem arz ediyor. Bunun tek yolu da kisisel asi takvimine uymamizdan, erteleme sürecine girmeden tüm asi dozlarimizi zamaninda yaptirmamizdan geçiyor." ifadelerini kullandi.

Birinci dozda toplum olarak hizli bir refleks gösterilerek asi oranini istenen düzeylere tasidiklarini ama özellikle ikinci ve üçüncü dozlarda istenen seviyeye ulasamadiklarina dikkati çeken Oruç, söyle devam etti:

"Insanlarimizin asilarini erteleme ve bekleme egiliminde oldugunu görüyoruz. Bu durum da dozlar arasindaki sürenin uzamasina ve asinin koruyuculugunun azalmasina neden oluyor. Ilimizde su an asi hakki olup asisini yaptirmamis 1. dozda 300 bin, 2. dozda 54 bin, 3 dozda ise 113 bin vatandasimiz bulunuyor. Yani toplam 467 bin doz asi vatandaslarimizi bekliyor. 122 bin civari vatandasimiz 1. doz asilarini oldu, 2. doz asi siralarinin gelmesini bekliyorlar. Unutmayalim, tek doz asi bizi korumaya yetmez. Birinci doz asida iyi bir seviyedeyiz ama havalar sogumadan süratle özellikle ikinci ve üçüncü dozda da istenilen seviyelere ulasmaliyiz. Bu nedenle özellikle tek doz asi yaptirip ikinci dozu yaptirmayan veya özellikle iki doz Sinovac asisi olup, üçüncü dozunu henüz yaptirmayan vatandaslarimizi vakit kaybetmeden asilarini yaptirmaya davet ediyoruz."

- "Asisizlarin yogun bakimlarda ve entübelerde biraz daha fazla oldugunu görüyoruz"

Oruç, Kovid-19'un yasattigi acilarla yeniden muhatap olunmamasi için asinin ertelenmemesi gerektigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Lütfen asilarimiz ertelemeyelim, asisini yaptirmakta tereddüt edenleri ikna edelim. Koronavirüse karsi basari elde etmemizin tek yolu, bu mücadeleyi beraber göstermemizden geçiyor. Yogun bakimlarimiza baktigimizda, subat dönemindeki ayni rakama göre yogun bakim hastamiz daha az fakat yogun bakimlarda yatanlara baktigimizda asisizlarin oraninin çok yüksek oldugunu görüyoruz. Yogun bakimdaki hastalarimizin yarisi hiç asi olmamis kisiler. Genelde 65 yasin üstündeki hastalarimiz. Tabii ki 50 yasinda da daha asagidaki yas gruplarindan da hastalarimiz var. Samsun'da 26 yasindaki genç bir kizimiz hiç asi yaptirmadigi için vefat etti. Yine bir ögretmenimiz asisizdi, vefat etti. Asisizlarin yogun bakimlarda ve entübelerde biraz daha fazla oldugunu görüyoruz. Asi olanlar içinde hastaneye yatanlarin orani ise yüzde 2 veya 3 civarindadir ancak bunlar da 2 Sinovac asisini yaptirip 3'üncü doz asisi yaptirmayanlar. 3 Sinovac, 2 BioNTech veya 2 Sinovac ile 1 BioNTech asilari ayni korumayi sagliyor. Yani zamaninda 3 Sinovac dozunu yaptirmis veya 2 BioNTech asisini olmus kisileri eger kronik hastaligi yoksa yogun bakimlarimizda görmüyoruz. Muhakkak herkesin asisini zamaninda ve tam dozajinda yaptirmasini istiyoruz."

Kaynak: AA